Bergbys til skifteretten

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

"Stengt på grunn av eierskifte" står det ved Bergbys familierestaurant på Nesøya i Notodden i dag. Nå er selskapet i skifteretten.

DEL

Advokat Emil Thorkildsen skal møte i Skifteretten for Berbys i dag.

Hans Ole Bergby informerte selv de ansatte ved Brotorvet og Vallermyrene på personalmøter i går.

– De ansatte har merket at vi har slitt. Det har blant annet vært problemer med å få tak i varer. Vi har snakket noe om dette, så det var litt forventet, sier Bergby til TA om møtet med de ansatte.

– Vi ser at vi ville fortsatt med mye tap, og at vi begynner å drive på kreditors regning igjen. Vi må bare beklage at det er noen kreditorer som igjen vi tape penger.

– Vil åpne igjen

I dag slås restaurantene konkurs, men Hans Ole Bergby håper at han kan ha ett siste godt kort på hånda. Han håper å gi de 120 ansatte ny jobb i et nytt driverselskap, der Bergby selv er en minoritetseier. Nå jobber han og investorgrupperingen på spreng for å få nye leiekontrakter for lokaler og leasingkontrakter på utstyr i boks.

– Vi har vært på søk etter investorer i høst, og håper at vi har en løsning i løpet av få dager. Jeg har tro på at vi åpner dørene i løpet av uka igjen, sier Hans Ole Bergby til TA.

Det arbeides med å skaffe nye investorer som kan bidra med friske penger i driften. Ifølge avisa Varden skal nye investorer starte et nytt selskap, og det er derfor håp om å få gjenåpnet i løpet av få dager. 

Varden melder at kjeden omsetter for 50 millioner kroner årlig. Bergbys har avdelinger på Vallermyrene, Down Town og Telemarksporten i Porsgrunn, og restauranter ved Myren i Skien, på Notodden og på Stathelle.

Økonomisk ruskevær

Støtteburger ble et begrep i mars i år da det ble kjent at restaurantkjeden Bergbys slet økonomisk. Den gang beløp gjelden seg til 13 millioner kroner, åtte av dem skal ha stammet fra driften av Bamble-filialen på Brotorvet, som skal ha tapt to millioner årlig siden oppstarten. Alle kreditorene gikk med på å ettergi store deler av gjelden. Totalt ni millioner kroner ble slettet, bedriften gjorde flere grep for mer lønnsom drift, og med støtten fra kreditorer og en solid burgerdugnad i befolkningen, kunne Hans Ole Bergby juble over at regnskapet var reddet.

– Jeg tror vi får positive tall ved de fleste restaurantene i 2015. Det ser sånn ut. Men dette er en tøff bransje, hvor vi kjemper mot store konkurrenter som McDonalds. Uansett har vi ingen planer om å gi oss, sa Bergby til TA i april.

Nå er imidlertid dørene stengt.

Sendte brev søndag

Varden har gjengitt et brev som Bergby sendte til sine ansatte søndag. Det har følgende ordlyd:

Søndag ble det sendt ut et brev fra Hans Ole Bergby til alle ansatte. Her er innholdet:

«Til restaurantsjefene i Bergbys for videre informasjon til alle ansatte

Restaurantene sliter fortsatt, på tross av salget av sennepen og den gjennomførte akkorden tidligere i år. Vi har dessverre ikke klart å få tilstrekkelig lønnsomhet i driften innenfor de kostnadsrammer og øvrige betingelser vi har.

På denne bakgrunnen er det dessverre nødvendig å begjære oppbud slik at selskapene blir tatt under konkursbehandling.

Oppbudsbegjæringen blir innlevert tingretten i løpet av dagen i morgen.

Dette gir samtidig muligheter for at investorer med ny selskapsgruppe og finansiering kan overta i løpet av kort tid, slik at aktivitetene kan åpne igjen. Det arbeides for en slik løsning. Jeg regner med at svaret på dette kan foreligge allerede om 2–3 dager. Investorer, bobestyrer og banken vil ta beslutningen om dette.

Lønninger og feriepenger er garantert av NAV lønnsgaranti. Den som blir oppnevnt som bobestyrer vil orientere dere nærmere om dette i uken som kommer.

Restaurantene blir stengt i morgen mandag slim at dere ikke skal møte opp til arbeid. Ta derfor med personlige ting med dere hjem i kveld.

Som sagt – dere vil bli informert så snart som mulig.

Hans Ole Bergby»

Artikkeltags