Det er filminnspilling på gang, og filmskaperne bak "Nordlysets gåte" - dokumentaren om Kristian Birkeland, har nå ankommet Notodden.

- Målet med filmen er å lage en storslagen dokumentarfilm om Kristian Birkeland som ivaretar hans ettermæle og gjenoppretter hans posisjon som vitenskapsmann, og som samtidig belyser betydningen av nordlysforskningen for nasjonen Norge, uttaler filmens produsent Mona Steffensen i produksjonsselskapet Original Film.

- Kristian Birkeland var en av de fremste vitenskapsmennene Norge har fostret. Han er mannen som løste nordlysets gåte og dannet fundamentet for Norsk Hydro, men fikk aldri den anerkjennelsen han fortjente. Birkeland døde ensom, søvnløs og alkoholisert på et hotellrom i Tokyo bare 49 år gammel. Han ble nominert til Nobelprisen sju ganger, men fikk den aldri, skriver Steffensen om sitt filmprosjekt.

Det er Trond Brede Andersen som er regissør. Han har sin utdanning fra London International Film School og har arbeidet som regissør i Original Film siden 2002. Han har en lang rekke kortfilmer, TV-program og dokumentarfilmer bak seg.

Dokumentaren har selvsagt også hentet handlingen fra Nord Norge. I februar var de i Tromsø og filmet. Da fylte rundt 50 staselig antrukkede statister festsalen til Sparebanken i Tromsø, og gjorde med ett det ærverdige rommet om til en tidsmaskin. Stilt inn på årene 1903 og 1908.

Hovedrolleinnehaver Jan Gunnar Røise mener det er utfordrende å spille den eksentriske vitenskapsmannen Birkeland:

– Han var kjent som veldig eksentrisk, og var dedikert til arbeidet sitt. Samtidig hadde han sine mørke sider med drikking og beroligende midler. Det er bare å ta for seg en side av gangen, men forsøke å skape et så nyansert bilde som mulig, uttalte han til avisa Nordlys under innspillingen i februar.

Sammen med en annen av norgeshistoriens tungvektere Sam Eyde, startet Birkeland som kjent Norsk Hydro i 1905. De to står blant annet bak en av metodene for framstille kunstgjødsel, kalt Birkeland-Eyde metoden.

På Notodden har filminnspillingen vært i gang siden tidlig morge. Det er filmet både nede i sentrum, foran kirken og selvsagt på Admini.