Nytt fengsel kan gi hundrevis av arbeidsplasser

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Et nytt fengsel på Notodden vil kunne gi flere hundre nye og trygge arbeidsplasser på Notodden. I løpet av fire år tror og håper man at planene er realisert.

DEL

Fredag presenterte Borgar Løberg fra Faveo prosjektledelse AS planene han begynte å jobbe med for et års tid siden. Med seg i prosjektgruppa har han hatt Notodden kommune, Nopro, Notodden Utvikling, Notodden LO og leder i Notodden Frp Nils Bjørnflaten. Sistnevnte overleverte prosjektplanene til justisministeren under Frps årsmøte fredag.

- Norge har mellom 800 og 1200 i soningskø, og tallet vokser. Norske fengsler er nedslitte og det er et skrikende behov for nye tilbud. Notodden er skreddersydd for en framtidsrettet fengselsinstitusjon. Da tenker jeg ikke bare på beliggenheten, men også på det tilbudet og den kompetansen vi har for å tilbakeføre innsatte til samfunnet med den kompetansen vi sitter på blant annet hos Nopro, Notodden videregående skole, psykiatrien ved Notodden sykehus og Nav. Målet er at denne institusjonen skal legge føringer for fremtidens institusjonsmodeller, sier Løberg.

Arbeidet med planene har prosjektgruppa holdt tett til brystet fram til nå, men de er blitt presentert for flere statssekretærer og byråkrater i regjeringen.

- Den tilbakemeldingen vi har fått gir meg stor tro på at dette vil bli realisert. Det er vist genuin interresse for de planene vi har presentert, sier ordfører Jørn Christensen, som karakteriserer dette som et kvantesprang for notoddensamfunnet dersom det blir en realitet:

- Hvor mange innsatte det blir snakk om vet vi ikke enda, men tar vi utgangspunktet i 100 innsatte vil det aleine gi rundt 100 arbeidsplasser direkte knyttet til fengslet. I tillegg vil det gi store ringvirkninger og skape en rekke andre arbeidsplasser ellers i notoddensamfunnet. Også i forbindelse med byggeperioden vil det dryppe godt på notoddensamfunnet, tror ordføreren.

Til høsten legges det frem en ny stortingsmelding knyttet til norsk kriminalomsorg, og prosjektgruppa mener disse planene vil passe perfekt i regjeringens framtidige planer. Går det slik de håper og tror vil fengslet stå klart i løpet av fire år, enten på Rossebusletta eller på tomta i Leivstein på motsatt side av av E 134 for motorsportsenteret.  

Artikkeltags