Gå til sidens hovedinnhold

Irmelin var dommernes favoritt

Artikkelen er over 8 år gammel

Irmelin Kjelaas fra Notodden ble dommernes favoritt under lørdagens Forsking Grand Prix i Oslo. Hun fikk tre seksere i begge runder. Likevel holdt det ikke til topplassering.

Irmelin Kjelaas formidlet historien om asylbarnet Amir (13) og miljøarbeider Brita, og de fire minuttene hun fikk til rådighte på scenen gjorde sterkt inntrykk både på dommere og de rundt 500 i salen. De tre fagdommerne gav henne den høyeste poengsummen i begge runder.


I juryen satt Jørn Hurum, førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum og selv prisbelønnet forskningsformidler, Knut Olav Åmås, kultur-, debatt- og forskningsredaktør i Aftenposten og Ellen Horn, skuespiller og teatersjef ved Riksteateret.

Og dommerne var ikke lette å overbevise. De brukte poengskalaen helt ned til to og tre, så sekserne satt ikke løst. Kjeldaas var nr. 8 på scenen i den innledende runden og fikk poengsummen 6-6-6 av fagjuryen. Det samme skjedde i finalen; 6-6-6 fra alle tre fagdommerne, melder hit.no på sine nettsider.

Skjemaveldet
Med to enkle stoler illustrerte Irmelin samtalen mellom miljøarbeider Brita og den enslige mindreårige asylsøkeren Amir - 13 år. Brita har sitt fokus på retningslinjer og skjemaer som må fylles ut. Amir på sin side har ett ønske, og det er å ha noen å sove sammen med om natten. Han har reist fra Kabul til Norge - en reise full av håp, frykt og farer. Disse to verdenene lar seg ikke forene da miljøarbeideren er opptatt av formaliteter og skjemaer, mens Amir har helt andre, basale behov. Trygghet og omsorg er ikke et punkt på Britas skjema.

- Sjelden sett bedre forskningskommunikasjon
- Du har en effektfull og pedagogisk måte å bruke rommet på og du har en varm og god stemme når du forteller. Samtidig har du en ro i kroppen og lar ikke følelsene rase av sted, sa Ellen Horn.
Forskningsredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås var også imponert:

- Du stoler på egne ord og beskjedne virkemidler. Du bruker konkrete virkemidler, så dette likte jeg veldig godt, sa Åmås. Etter finalen la han i følge hit.no til at han sjelden har sett eller hørt bedre forskningskommunikasjon.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var også til stede i salen og var rask med å ta tak i Irmelin da det hele var over. Direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, kalte henne et naturtalent til å formidle.

Modigste jeg har gjort
- Jeg var usikker på om temaet mitt var for alvorlig og er derfor glad for at et slikt tema kan komme videre i en konkurranse som Forsker grand prix. Dette er noe av det modigste jeg har gjort. Og jeg har virkelig formidlet noe jeg står inne for, sa Irmelin. Og ikke minst har hun gitt de mange enslige mindreårige asylsøkere en stemme. Irmelin Kjelaas er til daglig stipendiat på Fakultet for helse- og sosialfag ved Høgskolen i Telemark, og på onsdag skal instituttet feire henne.

UiB tok gull
Da dommere og publikum hadde talt ble til sist Silja Torvik Griffith fra UiB som ble kåret til Norges beste forskningsformidler. Griffith tar en doktorgrad på hjerneaktiviteten til for tidlig fødte barn.
Dette er andre året Høgskolen i Telemark deltar i Forsker grand prix og andre gang HiT- kandidater er med i finalen, melder HiT.no.

I videoen under kan du se Irmelins fremføring. Den starter 1.15.30 ut i sendingen.


Video streaming by Ustream

Kommentarer til denne saken