Sprelsk moro for de minste

VELKOMMEN: Disse planlegger aktivitetene til Verdensdagen for psykisk helse: Ester Romme Bakka, Ruth Kåsa, Gry Lunde, Svein Erik Luren, Elisabeth Moen Petterson, Ellen Solberg Eliassen, Oddmund Omre, Mari Anne Hustad, Hilde, Hem, Ellen Gjerde Våge og Kristine Sauarlia.

VELKOMMEN: Disse planlegger aktivitetene til Verdensdagen for psykisk helse: Ester Romme Bakka, Ruth Kåsa, Gry Lunde, Svein Erik Luren, Elisabeth Moen Petterson, Ellen Solberg Eliassen, Oddmund Omre, Mari Anne Hustad, Hilde, Hem, Ellen Gjerde Våge og Kristine Sauarlia. Foto:

Her blir det raust av aktiviteter, leker og hygge, sier arrangørene av den store familiedagen på Idea 22. september.

DEL

Familiedagen på Tuvensletta blir det første av fire arrangementer i Notodden i anledning 2018-utgaven av Verdensdagen for psykisk helse. Det starter fargerikt:

– Her blir det ansiktsmaling, bamsesykehus, klovner som lager ballongdyr og konkurranser med premier. Det blir kafé med mye godt i og underholdning ved vaktmester Helge Garry Bråthen med venner. Og så er Snøgg Bryting, Røde Kors og Notodden Turlag her med ulike aktiviteter mens Kilden blåser såpebobler. Nytt av året er dessuten popkornmaskin i tillegg til sukkerspinn, forteller Ellen Gjerde Våge. Og det beste av alt: alle aktiviteter er gratis.

Populær aktivitet

Tema for Verdensdagen for psykisk helse i år er "Vær raus" – og det ønsker arrangørene å være for å inspirere andre til også å være rause. Raushet kan bety mye og i årets kampanje er det fokus på hvordan raushet kan gi bedre psykisk helse. Raushet handler om å gi noe uten å forvente å få noe tilbake. Akseptere at vi er ulike, at vi ikke er perfekte og å gi rom for andres ulikheter.

I år som tidligere er familiedagen er lagt til samme dag som Åpen brannstasjon lenger bort i veien – og det har vist seg å være en suksess.

– Det blir rimelig folksomt her ute på området den lørdagen, men familiene får jo virkelig mye å kose seg med og kan gå frem og tilbake imellom arrangementene. Ta gjerne med besteforeldre også, så blir det en skikkelig familiedag, sier Ellen Solberg Eliassen.

Film, ord og toner

To dager senere, mandag 24. september, er det på Notodden kino det skjer. Da vises den første av seks i en serie som heter "Film med fokus".

- "Blindsone" er den første filmen. Temaet er selvmord, som er et viktig område å prate om. Det blir innledning før filmen og panel etter med organisasjonen Leve, Distriktspsykiatrisk senter ved Sykehuset Telemark (DPS) og Psykisk helsetjeneste i kommunen. Dette er et så viktig tema at vi håper mange deltar, sier kinosjef Hilde Hem.

Onsdag 26. september står to Notodden-jenter for programmet i Notodden bibliotek. Karianne Amlie Wahlstrøm, kjent fra Farmen, og musiker Line Kåsa tar for seg raushet i foredrag og toner. Kåsa jobber som musikkterapeut og deler sine erfaringer fra det. Dessuten sørger biblioteket for utstilling av bøker og materiell om psykisk helse.

Og sist, men ikke minst, skal Universiteter i Sørøst-Norge markere verdensdagen for psykisk helse 10. oktober med stands. USN setter spesielt fokus på ensomhet og psykisk helse blant studenter. En fersk, nasjonal undersøkelse viser at én av tre studenter sliter med ensomhet og isolasjonsfølelse.

– Vi har alle psykisk helse som skal pleies og forebygges. Det gjelder mennesker i alle aldre, derfor har vi disse arrangementene hvert år, sier Oddmund Omre.

Artikkeltags