Trond Ytterbø fikk LOs kulturpris

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Totalt uvitende om hva som var i vente stilte Trond Ytterbø med band til spillejobb for LOs representantskapsmøte på Folkets Hus i Oslo i formiddag. Før han visste ordet av det sto han med LOs kulturpris i hånda.

DEL

- Trond Ytterbø er et solidaritetsmenneske og har et stort hjerte for grupper som av en eller annen grunn faller utenfor i samfunnet, skriver juryen i sin enstemmige avgjørelse.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I kriteriene for Kulturprisen til LO heter det at den kan tildeles personer, grupper, organisasjoner eller institusjoner som arbeider for å fremme arbeiderbevegelsens kultur, som beriker vår hverdag og som gjennom sitt virke bidrar til å heve kvalitet og status for en kultur hvor arbeiderbevegelsens verdigrunnlag framheves. Prisen skal være en anerkjennelse for det verdifulle arbeidet som nedlegges for å skape kunnskap om og innsikt i den lokale arbeiderbevegelsens betydning. Med kulturbegrepet i denne sammenheng, menes også idretts- og fritidsaktiviteter, bildende kunst, musikk, litteratur, teater, dans, film med videre.

Gratulerer med velfortjent pris. Du har vist et imponerende engasjement gjennom en årrekke - vit at det er mange som setter stor pris på det:-))) Kine SL

Skriv en gratulasjonshilsen til Trond i vår protokoll du også!

Kulturprisen er på kr 50 000 kroner, og den utdeles årlig. Alle LOs og forbundenes organer kan fremme forslag på kandidater til prisen, og det var Musikernes Fellesorganisasjon MFO som foreslo Ytterbø.

I juryens innstilling heter det blant annet:

Trond Ytterbø begynte sin musikerkarriere i dansebandet Green Madows 1970-74. Deretter spilte han i danse- og underholdningsorkesteret Fish & Chips 1976-78.
Trond Ytterbø var med å starte det legendariske Nottodden Blues Band i 1979. De spilte i begynnelsen ofte for mat og overnatting. Med plateutgivelser og turnering kom populariteten, og de ble snart et av Norges mest populære konsertband.
Da den første bluesfestivalen ble arrangert på Notodden i 1988, stod bandet sentralt i arrangementet. Trond Ytterbø spilte i Notodden Blues Band fra starten 1979 til han var med å legge det ned i 2005. I markeringen av bandets 30 års jubileum i 2009 gjenopplivet han bandet sammen med den originale besetningen.

Se billedgalleri: Notodden Bluesband

LES OGSÅ: Bluesprisen til Trond, Trond ble hyllet, Skrev låta på Jernverket


Trond Ytterbø var med på å starte Bluesseminaret for ungdom i aldersgruppen 14-18 år under Notodden Blues Festival i 1989. Det er like populært etter mer enn 20 år.
Han driver aktivt som frilans musiker, underviser som musikklærer i kommunal kulturskole, er aktiv i prosjekter som eks ”Blues Behind Bars” i Telemark fengsel og musikalsk instruktør ved samarbeidsprosjektet "Kilden" på Notodden.

LES OGSÅ: En, to, tre ... NÅ!
Trond Ytterbø har også stått bak prosjektet ”AlbinoAID” – et sosialkulturelt prosjekt på tvers av nasjoner med spesielt fokus på synshemming og albinoenes vilkår i Afrika.
Trond Ytterbø har vært medlem i MFO siden 1993 og er hovedtillitsvalgt i Nome kommune og har en periode vært aktiv i MFOs regionslag i Vestfold, Buskerud og Telemark.
Trond Ytterbø er en frontfigur i norsk målestokk ved å bruke arbeiderklassens musikksjanger ”blues” til aktivt arbeid innenfor barn, unge og voksne.
Trond Ytterbø er et solidaritetsmenneske og har et stort hjerte for grupper som av en eller annen grunn faller utenfor i samfunnet, skriver juryen.

Artikkeltags