Med utgangspunkt i et vellykket Bluessymposium torsdag 4. august i Bok & Blueshuset, vil jeg bare få nevne når det er snakk om Notodden som turiststed eller som det ble sagt, et sted man bare kjører forbi.

Det siste er bare vås-prat for meg, om noen har opplevd Notodden slik, så er det bare trist, da burde det ringe en bjelle hos dem som skal markedsføre vår by og kommunen vår. De ansvarlige er NUAS og vår kultursjef! NUAS driver med steds- og næringsutvikling og kultursjefen driver med kultur og turisme, så gjør de det tydeligvis ikke i praksis eller? Men la oss se litt nærmere på turismen til Notodden. Her er det en del «hvorfor»-er, som jeg tror jeg kan besvare.

I tidlig ungdom jobbet jeg som bud på Turist og Tiltakskontoret for Arne Reinertsen og Siri Hammer, og som pikkolo på Hotel Centrum. Den gangen kom det busslast på busslast fra inn- og utland, noen overnattet her på Notodden før de dro videre, for de fleste skulle jo innom Heddal stavkirke som er Norges største stavkirke, før turen gikk videre til Rjukan over Tuddal og til Tuddal Høyfjellshotell, og Skinnarbu Høyfjellshotell, da det var mest praktisk å overnatte i nærheten, da målet også var Gaustatoppen og Rjukan og de severdighetene som var der.

Den gangen var det et tett samarbeid med hotellene og turistkontorene i de respektive nabokommuner, så kanskje er det dette som nå mangler etter at Notodden kommune har valgt en annen modell enn Turist- og Tiltakskontor, og ønsket et annet konsept som i dag heter «NUAS» som skal ta seg av næring og stedsutvikling? I tillegg har kommunen en kultursjef og en verdensarvkoordinator. Dette er for så vidt bra, men ikke bra nok.

Skal vi lykkes som et turiststed der turistene blir noen dager, tror jeg bestemt at vi må skape noen positive opplevelser for våre gjester og besøkende, og for den del også for oss fastboende, da holder det ikke bare med bluesfestivalen, da trenger vi å få på plass en brennende og kreativ turistsjef!

Vi med den fine kulturen og verdensarven vi besitter, vil ser resultater fort og da først tror jeg vi lykkes. For meg som har bodd her i snart 71 år er Notodden en Sørlandsinnlandsby, en perle mitt i det vakreste Telemark! Hvor finner vi et sted i Norge som Notodden, som både har sjøveien og luftveien som fører ut i verden? Det finnes ikke! Notodden er unik! Vi har i tillegg også tog og buss. Avslutningsvis tror jeg at med en turistsjef som tar seg av turismen og opplevelser, så kan kultursjefen og verdensarvkoordinatoren gjøre vår kultur og verdensarv tydeligere og bedre. Da tror jeg vi kan gå framtiden positivt i møte, så la oss være stolte av vår kommune NOTODDEN! Jeg tror Notodden kommer til å bli et sted folk ønsker å besøke, om vi spiller kortene våre riktig. Her er stikkordet «Telemarks Ring» – inviter folket og næringslivet til å kjøpe aksjer er mitt råd til Ordfører og Rådmannen! Lykke til. Og helt til slutt en takk til alle dere som bidrar til å gjøre Notodden kjent, som f.eks. Notodden bluesfestival og enkelt mennesker og dere innen idretten og næringslivet.

Henrik Bakke, SP-politiker/Synser