– På tide med opprykk

OPTIMIST: Oddvar Kollsete fra Notodden har to klubber i sitt hjerte; Sogndal og Notodden FK. Den utflytta sogningen mener Notodden har mye å lære av eliteserielaget fra saftbygda, spesielt i arbeidet med å utvikle lokale talenter.

OPTIMIST: Oddvar Kollsete fra Notodden har to klubber i sitt hjerte; Sogndal og Notodden FK. Den utflytta sogningen mener Notodden har mye å lære av eliteserielaget fra saftbygda, spesielt i arbeidet med å utvikle lokale talenter.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Med den tydelige satsingen i årets budsjett er opprykkshåpet tent på nytt. Det å være en del av norsk toppfotball bør være et klart mål for Notodden FK.

DEL

Det sier Oddvar Kollsete, sogning bosatt på Notodden, med hjerte både for tippeligalaget fra saftbygda og for de blå på Notodden. Under årsmøtet i NFK i fjor etterlyste han samsvar mellom uttalt mål om opprykk og budsjett.

– Et budsjett er aktivitet nedfelt i tall og gir et signal om hvor ambisjonsnivået ligger. I fjor var det ikke samsvar mellom dette, og da sa jeg ifra. Da var det desto mere hyggelig å se det som ble lagt fram i år, der man styrket budsjettet til A-laget slik at de har forsterket stallen i oppkjøringen til 2016-sesongen. Det var også helt nødvendig om man ser på 2015-sesongen der det allerede etter 6–7 serierunder var klart at vi ikke kom til å rykke opp, sier han.

– Satsingen i år har jeg store forventninger til. Håpet er tent på nytt om å klare opprykk, for det å være i de to øverste divisjonene, det som omtales som Norsk Toppfotball, bør være et klart mål, sier han.

Lær av Sogndal

– Det er byen stor nok til?

– Ja, det mener jeg, og jeg skal trekke noen paralleller til Sogndal. Det bor ikke flere enn rundt 7000 i Sogndal, men man har gjort en del ting som Notodden kan lære av, og det er spesielt to ting jeg vil trekke fram:

– Det ene er den langsiktige jobben man har gjort innen talentutvikling for å få opp gode spillere fra egen stall. Verken Notodden eller Sogndal vil noen gang være der at de kan kjøpe de beste, og da må man skape dem selv ved å hente dem lokalt og fra omlandet rundt. En klar indikasjon på om man lykkes er antall spillere man får på aldersbestemte landslag. De siste 15–20 årene har Sogndal hatt spillere på alt fra G16 til U 23, og en spiller som Ulrik Flo debuterte på A-laget som 17-åring. Det samme ser vi Odd klarer med sin lokale satsing i Skien og Telemark. Odd og Godset vil alltid ta de beste i Notoddens omland, men NFK bør ha ambisjoner om å bli et godt farmerlag for de store klubbene slik Sogndal på mange måter er for de større klubber på Vestlandet, sier Kollsete.

Ta vare på talentene

– Hvor er den neste lokale NFK-spilleren når Lars Lien og Borgar Velta takker for seg? spør Kollsete og fortsetter.

– Vi har hatt noen som luktet på A-lagsplass, og jeg syntes det var trist sist vi var i 1. divisjon at selv om vi ledet både 2- og 3-0 så fikk likevel ikke de lokale spillerne slippe til mot slutten. Nå har en del av de lokale talentene forsvunnet. Noen flyttet fra byen, andre har gått til andre klubber, og det er også et symptom at talentene forsvinner. Da er ikke klubben god nok til å ta vare på dem.

Snakk om vi

– Da er vi framme ved det andre viktige punktet, og det er lokal identitet. Vi må slutte å snakke om dem og oss, men snakke om VI når det gjelder fotballen her i distriktet. Man får så stor synergieffekt av å utvikle egne spillere. Man får stabilitet i sponsoravtaler, folk får følelse av identitet og man får folk på kampene som vil se kjentfolk spille kamp.

Gode forutsetninger

– Notodden har gode sponsorer med Holta i spissen, vi har et flott anlegg som holder topp 1. divisjonsnivå, vi har et godt samarbeid med videregående skole og klubben arrangerer eliteturneringer for aldersbestemte lag. De har mange gode forutsetninger for å lykkes, men talentutvikling tar tid, og det arbeidet må intensiveres om man skal stabilisere seg i toppen med et godt lokalt lag, sier Kollsete.

Tøffere matching

– En konsekvens av et eventuelt opprykk for Notodden FK vil være at klubbens aldersbestemte lag også vil få tøffere matching ved at de oftere møter lag fra de øvrige toppklubbene. I palmehelgen var for eksempel Sogndals G16-lag i Trondheim, G 15 dro til Stavanger, mens G 14 spilte i Stabæk. Skal man bli bedre så må man spille med og mot de beste, og den muligheten får ikke NFK i 2. divisjon utenom sine egne eliteturneringer, sier Oddvar Kollsete, som gleder seg til seriestart.

Han har trua i år.

Artikkeltags