Her tar det første norske F-35 av

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Denne uken fikk det norske kampflyet luft under vingene for første gang, blant annet med deler produsert av Berget AS på Notodden.

DEL

- The first Lockheed Martin F-35A aircraft for Norway takes off from Naval Air Station Fort Worth Joint Reserve Base, skriver Lockheed Martin i en pressemelding.

Ifølge Teknisk ukeblad sier major Bjørn Tommy Eigeland, som er ansvarlig for å følge opp vedlikeholdet av de norske flyene, at prøveturen gikk knirkefritt.

På det nye kampflyet sitter det altså også komponenter produsert av Berget AS på Strupa i Notodden. Teknologibedriften fikk i juni kontrakt om direktelevering av komponenter i skarp konkurranse med en rekke internasjonale leverandører.

Godt fornøyd

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier i en pressemelding at hun er godt fornøyd med at Forsvaret med dette er enda et skritt nærmere å kunne begynne treningen med de nye flyene.

- De første norske flyene leveres til både riktig pris og tid. Gårsdagens testflyging viser at programmet er i rute, og er en viktig bekreftelse å få før Stortinget nå skal ta stilling til neste runde i anskaffelsen av F-35, sier forsvarsministeren.

- Spennende fase

Generalmajor Morten Klever er programdirektør i Kampflyprogrammet og har ansvar for den norske anskaffelsen av F-35.

Han peker på at den første flygingen med et norsk F-35 understreker betydningen av forberedelsene som nå gjøres til mottak av de første flyene i Norge om to år.

- Flere av de andre kjøperne av F-35 ser for seg en mer glidende overgang fra dagens fly til F-35. Vi har ikke mulighet til det da dagens F-16 er i ferd med å nå slutten på sin levetid. Selv om den norske anskaffelsen av F-35 også vil vare i nesten ti år til, så vil det nå skje svært mye på kort tid. Vi går inn i en ny og spennende fase frem til at F-35 begynner å løse oppdrag her hjemme i 2019, sier Klever.

Det er bare to uker siden det første norske F-35-flyet ble avduket i Texas.

Kongsberg Gruppen er en av underleverandørene til flyet, og leverer blant annet deler av flyskroget i kompositt, og ikke minst Joint Strike Missile, som skal henge på flyet etter hvert.

Se video her:

LES OGSÅ:

Artikkeltags