Buen, Buen og atter Buen utvikler fjellet

KLARE FOR STORINNRYKK:  Buen-karene har lagt til rette for påsketrafikken på Liatoppen. Fra venstre: Gjermund, Oddvar og Anders.

KLARE FOR STORINNRYKK: Buen-karene har lagt til rette for påsketrafikken på Liatoppen. Fra venstre: Gjermund, Oddvar og Anders. Foto:

Snakker vi utvikling av Blefjell på Kongsberg-sida, så er det Buen det meste går i. Liatoppen er et svært populært utfartssted for Notodden-folk.

DEL

Liatoppen - og hit drar mye Notodden-folk:Tre av "Buen-folket" – Oddvar, Gjermund og Anders – nyter et snev av vårsol på hytteverandaen. Det er litt stille før påskestormen på Liatoppen. Med det været og skiføret som er meldt, venter de stort innrykk, både av hytte-, camping- og dagsturister.

Egentlig er det ikke særlig tid til kaffedrikking nå i dagene før det braker løs. Buen-karene har skiløyper som skal prepareres, heis og alpinbakker som må være i orden. Dessuten skal de overdra ei hytte før påske.

Liatoppen Oddvar, Gjermund og Anders Buen  FOTO: JAN STORFOSSEN

Liatoppen Oddvar, Gjermund og Anders Buen FOTO: JAN STORFOSSEN Foto:

Nye planer

Etter hvert er det hytteutbygging som har blitt det store, også på sørsida av Blefjell. Hittil er det satt opp ca. 150 hytter ved Liatoppen og ni til er under bygging nå.

– Så har vi godkjente reguleringsplaner for 40 hytter til, forteller far sjøl, Oddvar Buen.

– Er det planer for ytterligere utvikling?

Oddvar tenker seg litt om, før han svarer.

– Det er jo muligheter. Men sånn som det er nå, er vi ganske godt fornøyd, sier han, og får støtte av sønnene Anders og Gjermund.

Gradvis utbygging

Her oppe har det vært påsketrafikk siden starten på 1960-tallet. Lia – som det da ble kalt – var så populært at du måtte være tidlig oppe for å få parkert. Ofte sto det biler langt ned i veien. Oddvar husker han var ute sammen med bestefaren og stengte veien opp til fjellet ganske tidlig på formiddagen.

Campingplassen kom også på 60-tallet, men den gang var det bare noen få hytter i området. I 1991 ble skianlegget bygget, og i 2008 ble det ny heis. I dag er det to nedfarter på ca. 750 meter.

Heisen er konstruert sånn at du kan hoppe av underveis, hvis du ikke vil kjøre helt fra toppen, forklarer Gjermund.

Det er et typisk familieanlegg, med ganske snille løyper. Han har også ansvaret for å preparere turløypenettet med utgangspunkt i Liatoppen. Det er 12–13 kilometer med spor, som er knytta sammen med resten av løypenettet på Ble. De er også fornøyd med at de klarer å holde ei varmestue, med egne drivere, gående i sesongen.

Været de siste ukene har været vært snilt med dem som lever av å trekke folk til fjells. Spesielt nattekulda har gjort at både tur- og alpinløypene holder i massevis til påske.

Buen X 3

Det er altså Buen som holder det gående på Liatoppen. Litt lenger bort i lia finner vi Fjellparken Hauk, selvsagt også med Buen-folk. Enda litt lenger vest opererer nok en Buen-gjeng. Det er Arnfinn og Bjarne, som driver Høgda.

Veien til Buen, Buen og Buen tar av fra fylkesvei 37 i Jondalen, for så å dele seg i tre opp mot fjellet. I Fjellparken Hauk har det vært relativt stor utbygging i flere år. Ved Høgda er det noe mer beskjedent med hytter. Men der jobber de også med relativt omfattende planer for utvikling av tomter.

– Vi stammer vel alle fra den samme Buen-gården, men så har vi spredd oss litt utover, forklarer Oddvar.

De valgte å kalle sin plass for Liatoppen, for å skille den fra de to andre.

Han har fortsatt ansvaret for virksomheten, og kaller seg kontorleder. Gjermund styrer heis og løyper, mens Anders jobber på heltid med brøyting og alt annet som må til. Fra 1. juli er det imidlertid sønnene som formelt tar over Liatoppen Fjellpark.

For ordens skyld – det finnes et alternativ til Buen for dem som vil til fjells fra Jondals-sida. Storli Vinterkamping er nabo i øst på Blefjell.

Artikkeltags