Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du klippe, klippe, klippe … – men, husk kart!

– Alle klippetengene til Kjentmannsmerke er ute, melder en tydelig fornøyd Arne Bakka. For noen dager siden tok langbeinte Ottar Kaasa turen over halvråtten snø til Gvæven, og hengte på plass klippetang nummer 25.

For abonnenter

Dermed kan du pakke tursekken i full forvissning om at det er klippetenger til bruk på alle 15 kjentmannsturene og 10 bonusturene, som utgjør sesongen 2020-2021. Dette er turer som kanskje kan være med å gjøre deg kjent i nye turområder i Notodden, Hjartdal og omegn. Ikke alle disse turene går på tydelige stier som er merket med blått eller rødt, og på små strekninger kan stien nesten bli borte også.

– Husk kart

I kjentmannsheftet og på nettsiden til Notodden Turlag står det en enkel forklaring om turen, hvor man starter, litt om selve turen, og hva som er gjennomsnittlig gangtid. Bakka har fått vite om en del turgåere som sliter med å finne fram til noen av turmålene.

– Først og fremst vil jeg oppfordre folk som skal på tur i ukjent område, om å ha med seg kart. En smarttelefon kan gå tom for strøm, og med et kart er det kanskje litt lettere å få oversikt. Er man ikke kjent er det ikke nok å basere seg på heftet. Noen steder kan det dessuten være dårlig telefondekning, sier Bakka.

Har satt opp merkebånd

Noen har for eksempel slitt med å finne fram til Aslaugfjell, og andre til Venåsfjell. Bakka forklarer at de ikke kan beskrive alle detaljene av en tur i heftet, men at de nevner noen «knagger», som man kan finne igjen på et kart.

På noen steder har de vært ute og hengt opp noen merkebånd, som skal lose folk på riktig vei. Dette er bånd som vil bli tatt ned igjen når sesongen 2020–2021 er over.

Mange har allerede besøkt mange av kjentmannsmålene, og mange velger å logge besøket med smarttelefonen på SjekkUT istedenfor å bruke klippetanga på heftet, mens andre gjør begge deler.

Kommentarer til denne saken