Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det mer bredbånd i utkant-Notodden

Husstandene i Hagen-grenda på Hjuksebø, på Rudshaugen på Yli og i Siljudalen/Hafstein i Gransherad vil i løpet av året få muligheten til å koble seg på bedre bredbånd.

For abonnenter

Notodden kommune har mottatt 1,8 millioner kroner fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), og disse pengene skal brukes til å tilrettelegge for bredbånd i det som må kunne kalles utkant-Notodden. Den totale kostnadsramma på de tre stedene er 2,2 millioner kroner, og Notodden kommune dekker de siste 400 000 kronene.

Maksimum 5900 kroner

Totalt er det snakk om rundt 50 husstander på de tre geografiske områdene, og Notodden vil med denne utbyggingen nærme seg full utbygging av bredbånd i kommunen. På Hjuksebø er det Midt Telemark Bredbånd (eid 45 prosent av Notodden Energi) som skal bygge ut, mens Notodden Energi vant anbudet på Rudshaugen og Siljudalen/Hafstein. Jon Vegheim representerer begge utbyggerne, og han sier tilkoblingsavgiften vil være maksimum 5900 kroner per husstand.

-Vi skal i gang med graving av kabler før sommeren, og i løpet av 2021 skal alle som ønsker å benytte seg av tilbudet være tilkoblet.

-Hva vet dere om interessen?

– Vi har fått flere forespørsler om dette, og antar de fleste husstandene vil være med. Men i og med midlene fra Nkom vil kabler uansett bli lagt i bakken, sier Vegheim, og legger til at salget vil starte når alle grunneiertillatelser er klare.

Gode på bredbånd

John Terje Veseth i Notodden Utvikling forteller at det er områder som ikke har tilfredsstillende hastighet på 30 mbits kommunen har mulighet til å søke om midler til å få bygget ut.

-Målsettingen er at alle i Notodden kommune skal ha mulighet til å koble seg på bredbånd. Disse offentlige midlene er med på å sikre bosetting ute i distriktene. Vi vet at hjemmekontor blir mer og mer vanlig, og nå er trenden at folk flytter ut av Oslo – og til mindre byer. Koronaen har vist at det går an å bo på mindre steder, og skal vi være attraktive er bredbånd noe vi må være gode på, sier Veseth.

Vil få tilbud

På Hjuksebø er det Hagen-grenda som er innenfor de kriteriene som ligger til grunn for støtte fra Nkom. Tilskuddet vil også komme husstandene rundt den gamle skolen og områdene opp mot Hjuksebø stasjon til gode – på sikt.

-Det som skjer i Hagen-grenda legger til rette for at vi kan bygge ut videre mot stasjonen kommersielt, og vi vil i løpet av året kartlegge det området. Er interessen stor nok vil de også få tilbud, men vi rekker ikke å begynne å grave der i år. Når vi nå legger kabler opp til Rudshaugen på Yli, så setter det oss også i stand til videre utbygging mot Reshjem, sier Vegheim.

Glad ordfører

Ordfører Gry Fuglestveit mener det er en skikkelig gladsak at stadig nye deler av kommunen får tilgang på bredbånd.

-Det er veldig bra at vi får tak i disse statlige midlene. Tidligere gikk en stor del av potten til Vestlandet, men nå tilfaller mer og mer oss på Østlandet. Jeg har vært bevisst på at dette er midler vi skal ha fokus på å få tak i, for bredbånd til alle er en viktig sak for Arbeiderpartiet i hele landet. Byer og bygder er noe vi skal ha her i landet, sier hun.

Kommentarer til denne saken