Ja til norske grønnsaker!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

min mening 

Innholdet på din middagstallerken har ringvirkninger som strekker seg langt utover det enkelte måltidet. Derfor vil vi i Sauland Bygdekvinnelag slå et slag for norske grønnsaker.

For det første bør vi spise mer grønnsaker av hensyn til helsa vår. En ny helseundersøkelse slår fast at 1 av 4 har fedme, og at et mindretall av den voksne befolkningen er normalvektige. Å øke inntaket av grønnsaker kan gi en helsegevinst og være med å forebygge noen livsstilssykdommer.

For det andre er det positivt for klimaet å velge norske grønnsaker. Norsk grønnsaksproduksjon har et lavt klimaavtrykk. I tillegg har vi gode forutsetninger for å dyrke grove grønnsaker som kål, løk og rotgrønnsaker i Norge. Ved riktig lagring kan disse oppbevares i mange måneder, og de kan dermed spises året rundt. Ved å velge disse, og andre typer norske grønnsaker, kan du bidra til å redusere unødvendig lange transportetapper fra jord til bord med tilhørende klimabelastning.

For det tredje bør du velge norske grønnsaker med tanke på Norges bidrag til det globale matfatet. Vi blir stadig flere folk i verden, og alle må ha mat. FNs bærekraftmål sier, blant annet, at vi skal jobbe for bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk. Norge kan bidra ved å produsere mest mulig næringsrik, trygg og god mat til egen befolkning med utgangspunkt i våre naturgitte forutsetninger.

16. oktober markeres Verdens matvaredag, og vi i Sauland Bygdekvinnelag vil bruke dagen til å feire de norske grønnsakene. Om du, som oss, er opptatt av å spise sunt, norsk og kortreist inviterer vi deg til å være med, og si: Ja til norske grønnsaker!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags