Eldrebølge?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

min mening  

Eldrebølgen er et begrep som har satt seg i folks bevissthet. Alle vet hva det snakkes om når begrepet brukes. Det siktes da til at vi i årene fremover får en økning av antall eldre. Det er greit å bruke begrepet på papiret og på data for å kunne forberede seg for fremtiden, men jeg opplever at det er lite verdig å bruke ordet bølge om en gruppe mennesker. En bølge er forbundet med noe negativt, truende og kan i noen situasjoner være svært alvorlig eks. tsunami. Begrepet bølge kan feil oppfattes og gi feil assosiasjoner eks. at vi møter store problemer med de eldre fremover, at de blir en belastning for samfunnet.

De eldre som omtales som en bølge som skyller inn over oss, har arbeidet hardt for det velferdssamfunnet som vi har i dag. De har betalt sine skatter, sørget for inntekter og oppfostret nye generasjoner. På den måten har de bidratt sterkt til det samfunnet som vi i dag nyter godt av, og de fortjener støtte og omsorg når de trenger det, uansett om de er mange.

Mange eldre kan dessverre fra før føle seg til overs og til byrde for familie og samfunn. Det at vi omtaler dem som en bølge vil for mange kanskje forsterke følelsen av å være til byrde og belastning. Vi er opptatt av at alle eldre skal trives, føle seg verdsatt og inkludert og på alle måter kunne nyte godt av det velferdssamfunnet som de har bygget.

Det er en selvfølge at vi skal ta godt vare på dem i alderdommen og at vi ikke omtaler dem som en truende bølge som utfordrer helsevesenet og samfunnsøkonomien. Statistikken viser hva vi må gjøre, så la oss gjøre det uten å bruke uverdig omtale. Vi bør slutte med å bruke begrepet eldrebølge, men heller bruke mindre ladede ord. Vi kan selvfølgelig snakke om at det blir en økning av eldre eller at det blir flere eldre. Og så fortsetter vi å planlegge hvordan vi skal møte den utfordringen.

Alle mennesker er likeverdige uavhengig av alder og eldre er ingen særegen gruppe som skal stemples som en truende bølge. La oss tenke oss om neste gang før vi bruker ordet eldrebølge i det offentlige rom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken