Gå til sidens hovedinnhold

Mattheus shiner opp Notodden stasjon

De tekniske installasjonene på 102 år gamle Notodden stasjon skal skinne. Et omfattende arbeid med sandblåsing, reparering og maling er nå i gang.

For abonnenter

På byggeplassen møter vi anleggsformann Mattheus Grzegorzewski.

- Vi bygger altså stillaser rundt hvert av disse anleggene, og dekker godt til. Det blir sandblåsing og maling, og vi reparerer også eventuelle skader, forteller han.

Det er Kongsbergbaserte BMO Entreprenør som har dette oppdraget for eieren, Bane Nor. Arbeidet vil ta rundt to måneder. Og det er fem mann i arbeid for å shine opp disse fredede anleggene, forteller han.

- Dette anlegget med kontaktledningsmastene er verneverdig og freda - og dette er tiltak vi gjør for å rense og male opp igjen, forteller prosjektleder Lars Kile i Bane Nor. De nåværende arbeidene strekker seg fra "tunell til tunell", men en del av disse anleggene ble restaurert og reparert rundt 2012 etter storflommen i 2011, opplyser han.

Han anslår at de pågående arbeidene på stasjonsområdet vil koste drøye 3 millioner kroner. Tilsvarende arbeid er også i gang på de fem mindre bruene lenger nord på Tinnosbanen.

Selve stasjonen, med disse tekniske installasjonene er altså en del av Unescos verdensarv Notodden-Rjukan og fredet. Dette sier verdensarvens hjemmesider om fredningen:

- Stasjonens kontaktledningsanlegg med klinkete gittermaster, gitterdragere og åk har flere detaljer som er sjeldne i dag, blant annet nedhengte sporanvisningsskilt.

Kommentarer til denne saken