Vet du dette om lørdagsgodtet?

Stupedama, Melkesjokolade, Hobby, Dumle og Gomp er populært på lørdagskvelden. Foto: Instagram/Scanpix

Stupedama, Melkesjokolade, Hobby, Dumle og Gomp er populært på lørdagskvelden. Foto: Instagram/Scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvor mye Dumle spises hver dag? Og hvem er Gompene?

DEL

Lørdag! Uansett hvor gamle vi blir, forsvinner ikke gleden over å kunne unne seg noe ekstra godt på lørdagskvelden.

Hvor kommer egentlig lørdagsgodtet fra? Vi har funnet bakgrunnshistorien til noen av våre favoritter.

Melkesjokolade

Ren melkesjokolade er en klassiker verden over, men her hjemme syns vi det er noe helt spesielt med sjokoladen til Freia.

I 1904 begynte Freia å produsere såkalt spisesjokolade. To år senere kjøpte de en spesiell sveitsisk metode for å lage melkesjokolade, og resultatet ble en av fabrikkens største suksesser. På 1920-tallet skrøt de av at deres Freia Melkechokolade var «Europas beste».

Men de ville gjerne få fram at dette var en unik norsk melkesjokolade. Fra 1926 ble derfor norske kyr en del av emballasjen, og de skrev at det var «Norsk Melk Chokolade».

Etter rettskrivningsreformen i 1939 ble sjokolade skrevet slik vi gjør det i dag.

Les også: Vet du dette om godtefavorittene?

Hobby

Denne sjokoladen ble lansert av Nidar i 1973. Poenget var å lage en liten, billig sjokolade til barn. Og liten var den - bare 12 gram.

Sjokoladen hadde stor suksess. I 1977 ble det solgt 30 millioner Hobby i Norge.

Året etter, i 1978, kom det en Hobby på 30 gram, og i 1980 kom det en på 48 gram. Det er kun sistnevnte som selges i dag.

Twist

Historien om Twist startet med en bestilling fra Etiopian Airlines og en godt bevart tvistemaskin fra 1920-årene. Flyselskapet ønsket innpakkede drops. Ikke lenge etter meldte også SAS sin interesse for et tilsvarende produkt - og det ga Freia-sjefen tro på at det fantes et konfektmarked for enkeltsjokolader innpakket i papir. Twist kom på markedet i 1958 med 18 ulike biter, inkludert drops og karameller. Av disse originale bitene er det kun Kokos og Lakris som ennå er å finne i Twist-posen.

Gomp

Disse fruktpastillene er svært populære, men i dag er det ikke alle som vet hva en Gomp er.

Gompene var en gjeng fjærkledde egg som ble lansert av Jon Melbye fra Fredrikstad i 1985. Planen var å skape et eget Gompeland i østfoldbyen, og det skulle lages en internasjonal tegneserie om figurene. Det ble gitt ut en kassett med sanger som «Livet er herlig i Gompeland», og altså gompepastiller fra Brynild.

Maarud potetgull

Produksjonen av potetchips på Maarud gård startet allerede i 1936 etter å ha oppdaget fenomenet på reiser til USA hvor chips ble servert til middag sammen med maten. Men det var først da TV kom på 1960-tallet at snackseventyret startet for alvor, fordi voksne og barn satt sammen og fulgte med. Og da var det naturlig å kose seg med noe. På seks år ble produksjonen tidoblet. Potetgull var blitt litt luksus man kunne ta seg råd til. I gjennomsnitt spiser hver nordmann 6,4 kg snacks per år, hvilket gjør Norge til en av de største snacksnasjonene i verden.

Stupedama

Hvis du foretrekker saltere pastiller, kan stupedama være riktig valg. Stupedama het opprinnelig Brynild Saltpastiller og kom på markedet i 1962. Den gang kostet pastillene 50 øre. På esken var det bilde av en stupende dame, og pastillesken ble snart kalt Stupedama på folkemunne.

Den stupende dama fortsatte å pryde esken, men det var først i 1997 pastillene offisielt fikk navnet Stupedama.

Dumle

Myk og seig karamell dekket av sjokolade ... dette er en favoritt hos både store og små.

Det var den svenske sjokoladefabrikken Mazetti som først begynte å lage Dumle i 1945. Den første utgaven var på pinne, og godteriet besto av fløtekaramell dekket av sjokolade. Godbiten fikk navnet Dumle i 1960.

I 1975 ble Mazetti kjøpt opp av finske Fazer. De så potensialet i karamellkjærligheten, og i 1987 kom konfektvarianten.

Ifølge Fazer selv spises det 13 Dumle hvert minutt.

Kilder: Freia.noNidar.noF-b.noBrynild.noFazer.se, maarud.no,

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken