De studerer begge på det nye fleksible bachelorstudiet i sykepleie på USN - og jobber altså i tillegg fulltid som ambulansemedarbeidere på Notodden.

Da det tidligere i år ble kjent at USN, campus Notodden ville få et helt nytt sykepleiestudium som gjør det mulig for folk med jobb å ta en fleksibel bachelor, slo de to til og søkte.

-Vi ville fylle på med mer faglig kunnskap. Det åpner flere dører, mener June Helen Kåsa.

Kjempeglad for fleksibiliteten

Hun og Malin Christiansen har allerede klart å komme gjennom en smal port ved å bli ambulansemedarbeidere. Det er nemlig svært mange om beinet for lærlingeplasser i yrket.

Nå skal de to, oppå hundre prosent jobb, mann og barn, også ta en bachelor i sykepleie de neste fire årene, sammen med 15 andre studenter fra Notodden, en fra Hjartdal, en fra Rjukan og en fra Vinje.

De vet det kommer til å bli tøft. Men de er kjempeglade for at muligheten har åpnet seg med det nye, fleksible studietilbudet.

Det er også Jan Eilert Pedersen, som er en av lærerne på studiet.

– Vi har et kompetansegap innen høyere utdanning i distriktene. De unge flytter ut for å utdanne seg, og mange kommer ikke tilbake. Og hvis du ikke tok høyere utdanning da du var ung, er det vanskelig å begynne på dette senere med familie og gjeld, og på toppen av det hele må bo på hybel i Tønsberg eller Drammen. Nå behøver du ikke flytte, forklarte Pedersen tidligere i Telen da det ble klart at Notodden skulle få studiet.

- For oss hadde det ikke gått på noen annen måte, med jobb og barn. Men på denne måten kan vi ta mye av undervisningen når vi vil, fordi det blir lagt ut på video, sier Malin.

Måtte lære å studere igjen

Når Telen møter de nybakte elevene har de holdt på i litt over to måneder. Det meste av undervisningen er nettbasert, men med noen fysiske samlinger og med praksis på studentenes hjemsted.

- Hvordan har det vært?

- Overveldende! Vi må jo lære oss å studere igjen, sier June, som i tillegg til jobb og studie også har hatt to barn i barnehageoppstart.

- Ja, og bare det å skjønne alle plattformene vi skal hente fagstoffet på, samtykker Malin.

Akkurat nå pugger de som bare det på anatomi, fysiologi og mikrobiologi – alt tema for første eksamen som kommer allerede i desember.

Men selv om det er heftig, merker de to ambulansearbeiderne at de har noen knagger fra før gjennom yrket, som gjør det lettere for dem å lære det de nå gjør.

- Det har de senere årene kommet mer og mer sykepleie og paramedisin inn i jobben vår, og vi behandler mer og mer ute, forklarer Malin.

Sykepleiere med mer ansvar

Også innenfor sykepleiefaget de nå studerer er det en spennende utvikling. Når Telen besøker studentene øver de på en pasientundersøkelse som er en del av den nye utviklingen der sykepleiere får mer ansvar.

- Det er en enda grundigere undersøkelse enn det sykepleiere har gjort før, der vi avdekker litt mer.

Selv om det er fire år til de er ferdig utdanna, trenger ikke Malin og June å vente så lenge før de får bruk får det de lærer nå.

Undersøkelsesmetoden de øver på i dag kan være god å ha både når de møter pasienter med nevrologiske utfordringer, som for eksempel demens, eller der rus er involvert.

- Men det er begrensa hva vi får gjort ute, og denne er jo mye grundigere. Men hvis pasienten har lang reisevei, så kan vi absolutt få brukt noe av det, ser Malin.

-Imponert

To måneder ut i studiet er lærer Jan Eilert Pedersen svært fornøyd med studentene.

- Jeg er imponert. Det er flinke studenter.

Han forteller at de fleste ikke arbeider 100 prosent ved siden av studiene, slik Malin og June gjør.

- Det er et 75 prosent studie, og da anbefales det ikke så stor arbeidsbelastning, så det gjelder nok de færreste. Men mange har nok ventet på muligheten og har derfor høy motivasjon og arbeidsvilje.

Malin og June erkjenner at det blir tøft framover.

-Det forventes at vi bruker omtrent 35 timer i uka på å studere, og det kommer i tillegg til gård, hus og familie etter jobb. Vi har ikke flere timer i døgnet enn de vi har, sier June.

- Du havner fort bak, så det gjelder å hente seg inn hele tiden, påpeker Malin.

- Det er en bachelor dette her – og det merker man.

- Angrer dere?

- Å nei, absolutt ikke!

- Men det er et studie man må være motivert for å ta – og det er vi. Nå studerer vi noe vi interesserer oss for – ikke bare noe vi må.