Vi låner stadig mer

Øker mest: Mari Anne Hustad forteller at utlånet av filmer har den største økningen.

Øker mest: Mari Anne Hustad forteller at utlånet av filmer har den største økningen.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Vi låner bøker og filmer som aldri før. Notodden bibliotek har hatt drøyt 63 000 utlån i 2010.

DEL

Ved utgangen av 2009 kunne biblioteket skryte av ny utlånsrekord. Ett år etter setter de ny rekord på antall utlån av bøker og filmer.

Flere ungdommer

–Vi har hatt rundt 200 utlån daglig bare nå i romjula. Besøkstallet har holdt seg ganske jevnt med fjoråret, i overkant av 52 000 besøkende, oppsummerer bibliotekar Mari Anne Hustad to dager før året er omme.

Kollega Gunn Jorunn Mælandsmo Flåta legger til at de spesielt har merka seg at flere ungdommer benytta seg av biblioteket dette året. Både til å låne bøker, bruke de nye PC-ene og X-box som biblioteket har anskaffet seg.

–Det er positivt at flere unge vender seg til å bruke biblioteket. Vi skal være en møteplass for alle generasjoner, sier hun.

Stabilt besøkstall

I år har ikke biblioteket hatt så mange skoleklasser på besøk. Men bomullstirsdagene har vært godt besøkt, i tillegg er det seniornett og eventyrstund der Det siste er nytt av året og veldig populært.

–I 2009 hadde vi lørdagsåpent bibliotek. Det har vi ikke hatt i år. Likevel er utlånet høyere og besøkstallet stabilt. VI har ikke mistet kunder til tross for lørdagsstengningen Det er overraskende og positivt, fastslår Mælandsmo Flåta. Og legger til at mange ønsker råd om bøker de bør låne. Andre vet hva de vil ha.

Film øker mest

Når det gjelder selve utlånet, opplyser Hustad at film står for den største økningen. Mens det i 2009 var et utlån på 3799 barnefilmer, var tallet i år drøyt 5000. Utlånet av voksenfilmer var i fjor 7851 mot 9228 i år. Hun tror økningen skyldes at biblioteket er oppdatert på de nyeste filmene, og at det kun er en ukes lånetid. Utlån av lydbøker er ganske stabilt, mens skjønnlitteratur for voksne har en liten økning. Utlån av faglitteratur går noe ned. Det kommer nok av at folk i større grad benytter internett til slike ting.

Ikke uventet topper Knausgård utlånslista sammen med krimforfatter Camilla Läckberg. Unni Lindels nye krim-roman er øverst på ventelista. Der finner vi også navn som Victoria Hislop, Cecilia Samartin og Gaute Heivoll. Twilight og fantasy er fortsatt populært hos barn og ungdom.

Artikkeltags