Herbjørnsrud hedret av Telemark

FIKK PRIS: Forfatteren Hans Herbjørnsrud fra Heddal ble onsdag kveld tildelt Kulturprisen i Telemark for 2011.

FIKK PRIS: Forfatteren Hans Herbjørnsrud fra Heddal ble onsdag kveld tildelt Kulturprisen i Telemark for 2011.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I kveld mottok forfatteren Hans Herbjørnsrud fra Heddal Telemark fylkes kulturpris.

DEL

Herbjørnsrud kommer dermed i selskap med tidligere kulturprisvinnere som Halldis Moren Vesaas og Bjørg Vik. Herbjørnsrud fikk kulturprisen i Notodden allerede i 1993, og måtte altså vente i nesten tjue år før fylkeskommunen mente tiden var moden.

Takknemlig

–Haldis måtte jo selv vente i 15 år til hun var 85 år gammel, og hva er det man sier; «Gud mildner luften for de klippede får». For min egen del kan jeg si at den kommer seint, men den kommer godt. Det er alltid fint å bli satt pris på, og jeg er svært takknemlig for prisen. Jeg får si som årets nobelprisvinner i litteratur, svenske Tomas Tranströmer sa da han mottok prisen;

–Det känns mycket bra.

Prisbelønt forfatter

Forfatterdebuten kom i 1979 med novellesamlinga Vitner som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har to ganger vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris, i 1998 for novellesamlingen Blinddøra og i 2002 for novellesamlingen Vi vet så mye.
I 1999 ble Hans Herbjørnsrud nominert til den europeiske Aristeion-prisen.  I tillegg er han tildelt både Achehougprisen (2005), Doblougprisen (2005) og Kritikerprisen (1998).

Internasjonalt anerkjent

Hans Herbjørnsrud regnes som en av våre aller fremste novelleforfattere, og utmerker seg særlig innenfor de lengre novellene. Han har bak seg ni skjønnlitterære utgivelser, og  novellene hans har vært inkludert i en rekke antologier.
Hans Herbjørnsrud skriver på både nynorsk og bokmål. Novellene hans er oversatt til en rekke språk, blant annet russisk, engelsk, fransk, tysk, tjekkisk, ungarsk og hindi! 

Prisutdeling

Etter at fylkesordfører Terje Riis-Johansen  overrakte sjekken på kr 50.000, og et varig minne i form av et tresnitt av kunstneren Ståle Blesterdalen, kvitterte prisvinneren Hans Herbjørnsrud med å lese utdrag fra sin novelle På Gamletun i Europa, ledsaget av kongepokalvinner Ottar Kåsa på hardingfele.

Les intervju med Herbjørnsrud i Telen torsdag!

Artikkeltags