Gå til sidens hovedinnhold

Kaste fram i lyset

Artikkelen er over 11 år gammel

Dikteren Olav Kaste er igjen i fokus, noe sambygdingen Hans Herbjørnsrud er svært glad for. Unni Buverud Tlf. 932 34 226 – unni.buverud@telen.no

I forbindelse med den offisielle åpning av Kulturstigen i Heddal søndag, vil forfatter Hans Herbjørnsrud lese og si litt om Olav Kaste.

En begivenhet

Avisa Dag og Tid har nylig hatt to omtaler av dikteren fra Heddal, ført i penn av Asbjørn Aarnes, norsk litteraturforsker. Aarnes er et sterkt navn i norsk litteraturkritikk. At nettopp han kommer med rosende ord om diktsamlinga «Og det blei kveld» og «La visne dei blomar», begeistrer Hans Herbjørnsrud.

–Det at Kaste trekkes fram av en så fremragende litteraturviter og anmelder som Aarnes, er i seg selv en begivenhet. Jeg prøvde selv, med hjelp av Diktets venner i 2002, å løfte fram Olav Kaste som dikter, men fikk liten respons utenfor Telemark. Nå er responsen her, sier Herbjørnsrud.

En av toppene

Han legger til at Olav Kaste falt ut av den norske litterære sfære i 1965, og har siden ikke vært med i sentrale antologier. Når Olav Kaste nå trekkes fram i lyset igjen, viser det at det er fortsatt er sevje og marg i diktningen hans.

–I omtalen av diktsamlinga «La visne dei blomar», betegner Aarnes titteldiktet som «ein av tindane i norsk poesi». Det er den høyeste ros Kaste noen gang har fått. Han ble høyt vurdert av kritikerne i sin samtid, men det er oppsiktsvekkende at han nå, 60 år etter, får slik ros, sier Herbjørnsrud.

Debuterte to ganger

–Olav Kaste debuterte med diktsamlinga «La visne dei blomar» på Ansgar forlag – et livssynsforlag – i 1946. Boka fikk liten oppmerksomhet, men ga en økt spire til fortatt diktning.

–Kaste skrev bare bedre og bedre, men fikk negativ respons på den nye diktsamlinga «Og det blei kveld». Han vendte seg til Gyldendal, og fikk napp med en gang. Høsten 1950 kom «Og det blei kveld» ut på Gyldendal. Boka vakte stor oppsikt og ble betegnet som «den første». Også Olav Kaste så dette som sin egentlige debut, sier Herbjørnsrud.

Kommentarer til denne saken