Margrete på internasjonal fredsskole

Romkameratene: Melany fra Panama (f.v), Emrys fra Kina og Chelsea fra Zimbabwe bor Margrete Hovda på rom med, her er de på skolens julemiddag.

Romkameratene: Melany fra Panama (f.v), Emrys fra Kina og Chelsea fra Zimbabwe bor Margrete Hovda på rom med, her er de på skolens julemiddag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Verdensvant, engasjert og glad i naturen, Margrete Hovda (17) glei rett inn da hun startet på den internasjonale skolen i Sogn og Fjordane.

DEL

Hovda går nemlig på UWC Red Cross Nordic, som er en internasjonal videregående skole hvor fokuset er på humanitært arbeid og miljøvern.

Spennende

Skolen er 1 av de 17 UWC skolene rundt i verden. Det er omtrent 200 elever fra hele 90 forskjellige nasjoner. I tillegg foregår all undervisning, bortsett fra norskfaget på engelsk.

– Det er utrolig spennende å gå på denne skolen, det føles nesten som å gå på en folkehøgskole, smiler Hovda som forteller at de etter to år på denne skolen får ID vitnemål, som er internasjonal studiespesialiserende.

Flaggborg: Man fikk virkelig se at det er mange ulike nasjonaliteter, da Dronning Sonja besøkte skolen.

Flaggborg: Man fikk virkelig se at det er mange ulike nasjonaliteter, da Dronning Sonja besøkte skolen. Foto:

Bodde i Mosambik

Margrete har også bodd to år i Mosambik da hun var yngre, hun mener dette kan være en av grunnene til at hun valgte en skole som Red Cross Nordic.

– Faren og moren min er begge lærere, og de fikk seg jobb på en internasjonal skole i Mosambik. Dette er nemlig noe faren min alltid hadde snakket om og hadde lyst til, så da skulle vi endelig gjøre det, forteller Margrete.

– Det var annerledes, på godt og vondt. Jeg føler at det å se hvor urettferdig verden virkelig er, i ett av verdens fattigste land, gjorde at jeg ble mer og mer engasjert innen humanitært arbeid.

Første året på Notodden

17-åringen forteller om et kjempe fint år på Notodden. Hun er fra Rauland, men flyttet til tanten sin, Taimi Hovda, i Gransherad når hun skulle gå på Notodden vgs.

– Jeg stortrivdes på Notodden, det var veldig fint å komme inn i et helt nytt miljø, jeg fikk utrolig mange gode venner, smiler hun.

Margrete engasjerte seg, også på Notodden, både innen Natur og Ungdom og i organisasjonen Children`s Burn and Wound Care Foundation. Hun var blant de to elevene som ble valgt ut for å dra til Etiopia for å se hva arbeidet gikk til, i fjor.

Nordmennene: Her representerer nordmennene Norge, på Europeisk basar. Margrete ser du til høyre.

Nordmennene: Her representerer nordmennene Norge, på Europeisk basar. Margrete ser du til høyre. Foto:

Mange opplevelser

På Red Cross Nordic er det mye som skjer, hele tiden, forteller Hovda.

– Skoleukene er 7-dager lange, hvor vi har mange forskjellige fag. Forskjellen jeg merker fra en vanlig videregående skole, er at vi ofte bruker timene til å debattere, så leser og pugger vi mer på fritiden.

I tillegg til de vanlige fagene, har de ekstra aktiviteter etter skoletid.

– Det er alt fra keramikk til å besøke asylmottak, strikke og være leirleder. Jeg er heldig som får være med på alt dette, smiler hun.

Ny venninne: Her er Margrete Hovda sammen med sin nye venninne Thando fra Swaziland, her på UWC dagen.

Ny venninne: Her er Margrete Hovda sammen med sin nye venninne Thando fra Swaziland, her på UWC dagen. Foto:

Valg etter vgs.

– Hva er planene dine etter videregående da?

– Jeg er veldig usikker, men har noen ideer. Jeg har tenkt en del på å studere i utlandet, det har jeg jo et godt utgangspunkt til å gjøre etter at jeg får vitnemål fra skolen jeg går på nå. Samtidig tenker jeg at Norge er et flott land å studere i, med mange muligheter. Og om det ikke blir noe av dette, da kan det hende jeg vil i militæret.

Anbefaler videre

Det er ingen tvil om at Margrete ønsker å anbefale skolen til andre.

– Søknadsfristen er 25. Januar, så om du er en engasjert person som er klar for noen helt unike minner så er dette helt klart skolen for deg. Skolen er toårig, så man må ha gått førsteklasse på videregående for å kunne gå på denne skolen, etter det er det bare å søke!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken