Gå til sidens hovedinnhold

Olav Kaste får sitt minnesmerke

Artikkelen er over 19 år gammel

Hundre år etter sin fødsel vil lyrikeren Olav Kaste (1902-1991) få sitt minnesmerke i Svintrudberget ved Heddal bygdetun. Søndag l6.juni skal et bronserelieff med hans portrett modellert av billedhuggeren Hilde Mæhlum avdukes etter kirketid.

Det blir bunadtog fra kyrkja til avdukingsplassen , hvor dikterens barnebarn Elin Kaste Sisjord skal foreta den høytidlige avdukingen. I 1993 ble det etter initiativ av Liv Austenå nedsatt et kommunalt utvalg med tanke på å reise minnesmerker over lokale kunstnere. I 1996 ble Minnesmerkekomiteen opprettet , og søndag er det tredje minnesmerket på plass.

Åtte samlinger

Olav Kaste ble født i Heddal 8.oktober 1902. Litteraturens verden åpnet seg for ham da han i 1920 kom til Sagavoll ungdomsskole og i 1921 til Notodden lærerskole. Særlig påvirket ble han av diktene til Olav Aukrust. Selv debuterte han som lyriker i l946 med diktsamlingen «La visne dei blomar» og kom i årene fremover ut med i alt åtte samlinger, - den siste i 1979. Han ble ansett for å være blant de fremste nynorskdiktere som sto frem i l950-60-årene. Da «I skuggen av Tårafjell» kom ut i 1955 skrev AlfredHauge at boka var en av toppene i den nynorske bokhøsten.

Spenning

Fra før av har forfatteren Ingebjørg Mælandsmo og bunadkunstneren Anne Bamle fått sine minnesmerker i relieff ved bygdetunet, henholdsvis i utførelse av Ingrid Lene Langedok og Kari Buen. Minnesmerkekomiteen med Anne Hovdejord Haga som leder hadde et godt poeng da oppdragene i tur og orden ble gitt til de tre kvinnelige billedhuggerne som alle har røtter i lokalmiljøet. De tre kunstnerne, hver med sitt individuelle skulpturelle uttrykk, har gjengitt sin egen, helt personlige oppfatning av modellen. Nå knytter det seg stor spenning til Hilde Mæhlums tolkning av læreren og lyrikeren fra Nordbygda. Med dette tredje relieff på plass, er oppdraget som i l994 ble gitt minnesmerkekomiteen fullført. Et oppdrag som har krevet atskillig innsats og er løst på en måte det står respekt av.
Heddølene vil gjøre stas på sin fremste dikter, det er derfor ønskelig at flest mulig møter opp i bunad og setter kryss i almanakken for søndagen l6. juni.

Stort program

I likhet med tidligere avdukinger har minnesmerkekomiteen lagt opp til et stort program. I stavkyrkja holder kapellan Morten Edvardsen gudstjeneste, og Inger Johanne Grini leser minneord om dikteren. Dessuten blir det sang av Camilla Jonstang og Sylke Feldhusen , som vil fremføre dikt av Olav Kaste som Sylke Feldhusen har satt toner til. Liknende innslag med Kaste-dikt i ord og toner skal det bli både under avdukingen og ved minnefesten på bygdetunet.

Sang

Notodden Mannssangforening fremfører Sigmund Grovens komposisjoner til «Fly ut mine fuglar små» og «Mitt lende», - to av Olav Kaste mest folkekjære dikt. Fra det sistnevnte diktet har også Hilde Mæhlum hentet impulser til sitt portrett av lyrikeren.
Det venter et kulturprogram i dikterens ånd på bygdetunet. I tillegg til det som er nevnt, vil Helge Albrecht Larsen lese dikt, og Oddvar Breidal - søstersønn til Olav Kaste - kåserer om erindringer han har etter onkelen sin. Innimellom sang og felespill skal tilhørerne få møte Olav Kastes barnebarnsbarn Håvard Kasin Slåtta som leser dikt av oldefaren sin.

Med hjertet på Vestsida

Olav Kaste var heddalsdikteren fremfor noen, og han levde de fleste av sine år i Nordbygda. Men hjertet sitt hadde han på Vestsida hvor han ble født og fikk navnet sitt fra. Diktene hans gir til kjenne at barndommens landskap sto i et forklaret lys og at han alltid bar det med seg. «Sjå sola på Vestsida, så fint ho skin!» kunne han utbryte.
Men han unngikk å dra langt, for i 1927 var han tilbake i bygda som ung lærer. Han stiftet familie etterhvert, fikk seg hus på Kittilskås ikke langt fra Nordbygda skole, og ble på samme skolen til han gikk av med pensjon i 1970. Han og ektefellen Tone – født Løkka – ble foreldre til syv barn, men mistet en 4.årig liten gutt i polio. Også før i livet var Olav Kaste rammet av dyp tragedie , da faren ved 58 års alder omkom etter en ulykke under skogsarbeid.Moren klarte ikke påkjenningen , hun døde 51 år gammel, og på kort tid, - bare et par uker - hadde Olav og de to søstrene hans Tone og Åste mistet begge foreldrene sine. Sorgen gjenspeiler seg i mange av de moll-stemte diktene hans. Det hendte han omtalte seg selv som en religiøs grubler.

Positiv omtale

Streng oppdragelse og datidens kristendom som forkynte synd, skam og skyld hadde ikke gjort det lettere å bære de tragiske hendelsene som rammet ham og hans nærmeste. Det satte spor i sjelslivet og i forfatterskapet hans. Selv om Olav Kaste var en alvorsmann og stillferdig av natur, hadde han en befriende humor og kunne glimte til med selvironi, det vet de som kjente ham. Han gav ut i alt åtte diktbøker og fikk som nynorskdikter en sterk posisjon og mye positiv omtale av litteraturanmeldere rundt om i landet. Representativt er hva Ragnvald Skrede skrev i en kritikk:
«For han er ikkje diktinga leik eller fåfengd, det ligg han ikkje på hjarta å syne kor livsklok og dugande ein mann han er: diktinga er ein del av livsstriden hans, ein veg til frigjering og vokster, og difor verkar ho så ekte,så inderleg.» (sitat slutt)

Mild og god

Datteren Magnhild Kaste Larsen sier om sin far Olav Kaste at han var en mild og god pappa . Det var heimen og ungeflokken, bøkene og kristendommen livet hans dreiet seg om.
-Om han var streng ? Nei, men hvis mamma ikke fikk oss til å høre hendte det at han måtte gripe inn, innrømmer hun med et smil. -Gikk han i sitt lønnkammer for å dikte? Sa han hysj-hysj når han ville ha skrive-ro ?
-Nei da, han satt midt oppi ungebråket med skrivesakene på knærne og diktet.
-Med blokk og blyant?
-Ja visst! Men etterpå reinskrev han på skrivemaskin, forteller Magnhild. Det er hun og datteren Elin Kaste Sisjord som har samlet og systematisert stoffet som far og morfar etterlot seg. Ut fra dette materialet har Oddvar Breidal forfattet det vakre minneskriftet «Lyrikaren Olav Kaste» som Minnesmerkekomiteen gav ut i 2001. Minneskriftet er en hel liten biografi og en fin analyse av dikteren og hans verk, - og leder i Minnesmerkekomiteen Anne Hovdejord Haga vet hvor minneskriftet er å få.

Kommentarer til denne saken