Det innrømmer Yngvild Hasvik, Elizabeth Vera og Fernando Beltran som utgjør studentbedriften Kort Fortalt.

De legger til at det har gått med mye fritid til Kort Fortalt også. Alle tre går på bachelorutdanningen i visuelle kunstfag og design ved Høgskolen i Telemark i Notodden.

Beste kulturbedrift

Nå er de klare for NM for Studentbedrifter etter å ha blitt beste kulturbedriften under Telemarksmesterskapet i Telemarksgalleriet 7. mai, hvor det deltok 20 studentbedrifter.

– Det var så spennende på trykkeriet, og se de ferdig kortene komme. Det er første gang noen av oss får trykket noe av det vi har laget.

Trioen viser fram kortene, som ikke er tradisjonelle postkort eller gavekort. Hittil har de laget doble kort til å skrive inni, som skal sendes eller overrekkes i vanlige hvite konvolutter.

Når kort møtes

– Ideen var å la kunstkort og postkort møtes. Vi har tenkt kvalitet og latt oss inspirere av det som er typisk Notodden når det gjelder motiv, sier Hasvik.

De er skjønt enige om at det å skape motivene var det morsomste. Sju motiver har nå blitt til kort, lagd ved hjelp av ulike teknikker som inkluderer maleri, tegning, foto, og grafikk. Og i dagens moderne verden ble selvfølgelig alt sendt digitalt til trykkeriet.

Mer papir enn ventet

Hasvik er nestleder og økonomiansvarlig, og innrømmer at det å starte for seg selv, betydde mer papirarbeid enn de hadde trodd. Det har ikke vært like morsomt hele tida.

– Må man, så må man, sier hun, og legger til at de har revet seg i håret noen ganger da ikke alt har gått helt etter planen. Hun vet også at det er enda større papirmølle om man starter en ordinær bedrift, siden studentbedrifter blant annet er fritatt for skatt og merverdiavgift. Forretningsideen klekte de ut ved studiestart sist høst, og det var viktig for dem at den var faglig beslektet med studiet.

God kombinasjon

– Men hvorfor nettopp kort?

– Vi jobber med bilder, og det er en mindre barriere for folk å kjøpe kort enn bilder. Kort er en fin måte å formidle noe fra et lokalsamfunn på. Vi får vist både byen og våre egne kreative og kunstneriske evner.

Vera er styremedlem og salgsansvarlig. Hun forteller at de i forkant hadde en markedsundersøkelse, hvor de intervjuet et tilfeldig utvalg mennesker av begge kjønn og i ulike aldersgruppe om deres bruk av kort. I tillegg ringte de andre aktører i bransjen, og fikk høre litt om deres erfaringer.

Blues og bygg

Det hele ble mer konkret og bedriften registrert i Brønnøysundregistrene. Nå skal 1000 kort ut på markedet.

– Folk er opptatt av kvalitet. Vi ba om pris fra ulike trykkerier, men prisene skilte lite, og dermed betydde nærheten så mye at vi valgte Telemark Trykk, forteller Beltran. Han er daglig leder og produksjonsansvarlig, og har latt seg inspirere av bluesen.

Vera har latt seg inspirere av både rånerne, bluesen og arkitekturen. Hasvik er den eneste «innfødte notoddingen» og har latt seg inspirere av byens industrihistorie og arkitektur.

– Gjennom dette har jeg sett byen på nytt. Det har vært moro, sier hun.

Lå i bakhodet

– Dere ville skape noe nytt, og må vel skape en ny trend også, det er vel ikke mange som sender kort lenger?

– Det kan henge sammen med at postkortene ser ut som de alltid har gjort. Folk finner liksom ikke noe nytt, og lar dermed være. Veldig mange bruker likevel kort, blant annet sammen med gaver. Og vi har selvfølgelig hatt både Unesco-søknad og byens 100-års jubileum i bakhodet da vi valgte produkt, forteller trioen. De vet også at folk er opptatt av kvalitet, og har fått tilbakemeldinger på at folk ved spesielle anledninger ønsker papirkort av god kvalitet.

Går rundt på 800

Høgskolen bidro med et startbeløp, de har solgt andeler i bedriften til familie og venner, og vant 3000 kroner i Telemarksmesterskapet.

– Andelskjøperne skal få igjen andelen sin, sier Hasvik, og legger til med et smil at det likevel er risikokapital de har stilt med.

De må selge cirka 800 kort for å gå i økonomisk balanse, og det håper de skjer i løpet av neste halvår. Nå skal de med Vera i spissen forhandle avtaler med lokale etablissementer om salg av kortene, og er alt inne i varmen på Felicia.

– Ikke helt vanlig å selge kort på en kafé, eller?

– Nei, men så er ikke Felicia helt vanlig heller, smiler trioen. De skryter av å ha blitt svært hyggelig og godt mottatt der de har vært innom.

Ikke umulig

– Hva skal et eventuelt overskudd brukes til?

Svaret kommer kjapt, og går ut på at pengene pløyes tilbake i bedriften så de kan trykke nye kort, og muligens utvide konseptet til å gjelde nye byer.

De vurderer også å drive studentbedriften videre som en ordinær bedrift når studiene er over. Framover skal de pusle litt på skriveblokka, mens de ser hvordan salget går.

– Mulig jeg starter egen bedrift en dag, sier Beltran, og de andre legger til at det har vært moro å jobbe så nært med eget produkt i tillegg til det kreative.

– Vi har lært mye i trygge omgivelser, fordelt oppgavene, søkt råd hos hverandre og løst problemene sammen.

De har også laget egen webside og tilbyr også nettsalg via en annen nettportal hvor design og håndverksprodukter selges.

Næringslivets hus

NM for Studentbedrifter er i Næringslivets hus i Oslo 5. og 6. juni, og rundt 20 studentbedrifter fra hele landet skal delta.

– Dette er nøye utvalgte som representerer landets aller beste studentbedrifter. Høyt kompetente personer fra organisasjons- og næringsliv deltar i juryarbeidet, og prisene deles ut av samfunns- og næringstopper, skriver Ungt Entreprenørskap. Vinneren skal representere Norge under EM for studentbedrifter i Brussel.

Fra Telemark deltar i tillegg til Kort Fortalt, Intelo SB, CoverUp SB, Bojt SB og Operio sikkerhetssystemer.