Ny bok om gammelt utfartsområde

Olav Såtvedts bok om Skrim anbefales også telemarkinger.

Olav Såtvedts bok om Skrim anbefales også telemarkinger.

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Lektoren og forfatteren Olav Såtvedt på Kongsberg har skrevet bok om Skrimfjella. Et område som tidligere var mye benyttet på utfartshelger for folk i Notodden og Sauherad. men som i de senere åra nok er mer glemt.

DEL

Allerede i forordet slår forfatteren fast at Skrim er så mangt. Han bruker Skrimområdet og Skrimfjella som samlenavn på et stor område som strekker seg fra Kongsberg og langt ned i Lågendalen, videre over til Sauherad og ned mot Skien. For oss i vår del av fylket er det særlig områdene øst for Breiset som er de mest aktuelle kanskje, og i alle fall de mest kjente.
De som husker de store utfartshelgene på 50-tallet og langt opp på 60-tallet husker også skitogene fra Skien og Notodden. De stoppet på Øysteinstul stasjon og opp til et par tusen mennesker kunne legge i vei i løypene innover mot Breiset og videre mot Sveinsbu og Ravalsjøen, kanskje helt inn til Styggemann. Mange av oss valgte også å ta bussen eller kjøre bil til Hjerpetjønnhåvet og gikk løypene derfra til Breiset og videre inn i fjellområdet. Snøfattige vintre og mange andre tilbud har gjort at dette yndete utfartsområdet har kommet noe i bakleksa de siste ti-årene. Breisethytta er det også lenge siden har fristet skigåere med varm ertesuppe og kaffe.

Ny interesse?

Boka til Olav Såtvedt kan kanskje gi oss i øvre Telemark ny interesse for dette store og flotte turområdet. Han går opp turene for oss, både sommer som vinter. Og han forteller levende om de mange setrene og små gårdene i dette vidstrakte området. Som utdannet biolog lar han oss også ta del i den særpregede naturen og slår samtidig et lite slag for at store deler nå skal bli vernet.
Bok er rikt illustrert og den er oversiktlig og interessant å lese. Også for den som ikke fra før er kjent i dette området. Det slår oss at han nok kan pirre interessen til den naturglade på mer enn en måte slik han framstiller de enorme mulighetene for utfart dette området gir.
Selv sier han at han har ferdes i dette området nær sagt i al sin tid, og han blir aldri lei. Det er alltid nye ting å oppdage.

Prøv en skitur

Vi skal være forsiktige med å anbefale skiturer i området i og med at det står lite om hvilke løyper som kjøres opp, eller stikkes, fra vår side. Men fra Breiset går det flott løyper inn mot Sveinsbu og vi vet også at man kan ta området i brukt fra Meheia, ved det forholdsvis nye hyttefeltet til Tinne. Ellers er det merkede løyper fra Fykerud (Høgåskrysset) og helt over til Kongsberg, via Raje, om man føler seg sprek nok. Men da risikerer man å måtte brøyte en del av løypene selv. Snøg er det imidlertid nok av. Løypene kan naturligvis benyttes også sommerstid og kan på det sterkeste anbefales.
Med boka om Skrim som utgangspunkt vil turene kunne bli enda mer minneverdige.

Artikkeltags