–Jeg er veldig glad for å være tilbake. Det har vært noen harde år etter bilulykken. Rett for det skjedde var jeg nesten ferdig med manuskriptene til en ny diktsamling, men jeg orket ikke engang å se på de papirene. Etter en stund begynte jeg å se bilder av ulykken, og en dag så jeg bilder av et tog fullt av likkister. Og hørte en stemme si at du skal ikke med denne gang. Da snudde det liksom. Jeg fikk livskraften tilbake og etter hvert fikk jeg lagt det meste av traumene bak meg. Nå er den nye samlingen klar, og jeg er glad, veldig glad for det.

Nummer 17

Liv Holtskog debuterte i 1966 med diktsamlingen "Kanskje ein". I løpet av de neste 40 årene har hun gitt ut hele 16 samlinger, og i går var nummer 17 klar. I tillegg til samlingen dikt i utvalg, som forlaget sørget for. Hun er for øvrig også representert i en hel del andre samlinger.

–Du har vært veldig produktiv...

–Det kan jeg vel si et klart ja til. Jeg ligger ikke på latsida, nei, smiler Liv Holtskog. Som ikke vil røpe om hun kommer m,ed flere samlinger, men hun medgir etter hvert at det kanskje kan komme flere dikt fra hennes hånd.

–Hvordan jobber du med diktene dine?

–Veldig visuelt til å begynne med. Jeg ser bilder. De kommer først. Jeg sliter mer med å finne ordene, det er rytmen jeg er ute etter. Derfor går jeg tur. Tur alene i skogen, med papir og blyant i lomma. Når jeg finner rytmen løsner også ordene, og da gjelder det å få dem nedskrevet. Det gjelder å notere det vesentlige. Uvesentlighetene kommer jo av seg selv.

Musikk

Det er satt tone til mange av Liv Holtskogs dikt. Gisle Kverndokk har tonsatt mange, Sigmund Groven også. Mange av hennes tonsatte dikt er også brukt av kor. Og hele tre ganger er de oppført i aulaen i Oslo.

–Denne nye samlingen er litt annerledes enn de forrige. Jeg henter bilder, tekst, fra en rekke områder, fra en rekke land, rundt om. Og jeg berører en rekke emner. Tidligere har samlingene holdt seg rundt det samme tema. Men også de har vært svært forskjellige. Fra det helt nære hjemme i Sauherad, via Kina og det gamle Egypt.

Leonardos øre

Kommende onsdag kan du oppleve Liv Holtskog på kulturkafeen Leonardos øre på Gvarv. Sammen med forfatter og hovedkonsulent i Aschehoug, Ivar Havnevik. Havnevik vil lese og snakke om norsk lyrikk fra Aslaug Vaa og fram til i dag. Samtidig som han setter Holtskogs diktning inn i en litterær tradisjon. Og naturligvis vil Liv Holtskog lese fra son nye diktsamling.

Som tidligere blir det åpnet for samtaler med publikum, og man håper på en både lydhør og aktiv forsamling. Kulturkafeen har lokaler i Kjernehuset midt i Gvarv sentrum.