Gå til sidens hovedinnhold

Fylkeskulturprisen til Kåre Virud

Artikkelen er over 7 år gammel

Kåre Virud (70) mottok tirsdag kveld fylkeskulturprisen i Telemark for 2013.

Kåre Virud er født i 1943 og blir ofte omtalt som den første ambassadøren for blues i Norge. Han har siden tidlig på 70-tallet utelukkende sunget på norsk og var den første som overførte bluesen til norsk språkdrakt. Hans første plate «Barbeinte engler» var også den første bluesplaten med norske tekster.

Viruds kjærlighet til det norske språk har ført til samarbeid med blant annet Jan Erik Vold og Lars Saabye Christensen. Sammen med Vold ble Bob Dylan gjengitt på norsk. Dylan er en artist Virud har hatt et spesielt forhold til gjennom hele sin karriere.

Sammen med Saabye Christensen dannet han bandet «Norsk Utflukt», som har gitt ut flere plater. Han har også gjenopptatt sin solokarriere med Kåre Virud Band, som vant Spellemannsprisen i 2005 med albumet «Ild og Vann».

Virud rundet 70 år på nyttårsaften og skal feires av musikkvenner på Notodden med konserten "Virak for Virud" i Bok & Blueshuset førstkommende lørdag.

Om fylkeskulturprisen

Fylkeskulturprisen deles ut årlig, og skal hedre en person eller organisasjon som har gjort en betydelig innsats for fylkets kulturliv. Alle står fritt til å foreslå kandidater.  Siden 1977 er fylkeskulturprisen delt ut til 31 prisvinnere. Tidligere prisvinnere inkluderer blant andre Odd Nordstoga, Bodil Nordjore, Frøydis Grorud og Hans Herbjørnsrud.

Mottakeren av prisen må være bosatt i eller ha nær tilknytning til Telemark, og prisen er på 50.000 kroner. Hovedutvalg for kultur er jury for fylkeskulturprisen,

Kommentarer til denne saken