Kittelsen-markering

<B>FOREDRAG: </B>Trond Aasland og Bjørnar Johansen gleder seg til fredagens foredrag og er her i rommet der de fem bildene til Theodor Kittelsen har sin plass.

<B>FOREDRAG: </B>Trond Aasland og Bjørnar Johansen gleder seg til fredagens foredrag og er her i rommet der de fem bildene til Theodor Kittelsen har sin plass.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

For 100 år siden overrakte Theodor Kittelsen det første av fem bilder i Svælgfosserien til Hydrodirektør Sam Eyde.

DEL

Dette markeres på Bedriftshistorisk samling Hydromuseet fredag med foredrag av professor Holger Koefoed. Det er i tillegg 150 år siden Kittelsen ble født, og sist tirsdag åpnet utstillingen, "Kittilsen og hans kunst", på Notodden bibliotek.

Helt gratis

–Vi anbefaler alle en tur på utstillingen for å gjøre seg bedre kjent med Kittelsen, før de kommer på foredraget til fredag, sier Trond Aasland. Han er leder i Notodden IOGT, som hadde ideen, og som gjør kvelden til en del av sitt eget 100-års jubileum. Videre står Notodden bibliotek med Ragnhild Kraugerud i spissen og Bedriftshistorisk samling Hydromuseet med daglig leder Bjørnar Johansen bak arrangementet.

–Vi har sitteplass til 40-50 mennesker, folk får se originalbildene, det blir enkel bevertning og alt er helt gratis, sier Aasland og Johansen. Hele Svælgfosserien har fast plass i museet i Notodden, og er en virkelig kunstskatt.

–De fem bildene blir regnet som hovedverket blant kunstneriske uttrykk for industrialiseringen i Norge, og gir et godt eksempel på hvordan industriherren instruerte kunstneren, forklarer Aasland. Johansen legger til at bildene er meget høyt verdsatt. De to vil ikke si mer om det enn at bildene er svært godt sikret og forsikret, og at de utgjør en liten juvel i museet.

På Admini

Sam Eyde inviterte selv Kittelsen på besøk i 1906 etter anmodning fra kunstnervenner i Christiania, og betalte ham forskudd for å lage bildene. Kittelsen ble hentet på toget på Kongsberg, kjørt over Meheia, og bodde på Admini. De fem bildene har tittel "Fossen", "Grunnarbeid", "Kraftstasjon", "Damanlegg Telemark" og "Markens grøde". Det siste er blant annet et motiv av Notodden sett fra Tveiten med Himingen i bakgrunnen. Bildene ble laget før industribyggingen på Rjukan startet.

Koefoed er professor i kunsthistorie, en fan, kjenner og ekspert på Kittelsen. Han skal kåsere og vise bilder om kunstnerens liv og kunst, om hans forhold til Telemark og hvordan naturen i Telemark inspirerte ham. I tillegg skal Koefoed si litt om tilblivelsen av Svælgfosserien, og han har en annen vinkling enn for eksempel Sam Eyde, som skrev om dette i selvbiografi (1939).

–Det gleder vi oss spesielt til å høre mer om, sier Aasland og Johansen. Sistnevnte får mange spørsmål om billedserien på museet, og kunstinteresserte fra flere kanter av Østlandet kommer til museet nettopp på grunn av de fem bildene til Kittelsen. Det er familien Eyde som disponerer bildene, og som sier de skal være utstilt på museet i Notodden til allmenn beskuelse.Artikkeltags