Nå har det nemlig nådd helt fram til Vinland på den andre siden av havet der vest at vikingene er tilbake i Telemark. Denne uka var et reportasjeteam fra storavisa New York Times i Telemark for å lage en sak om fenomenet. De var først i Seljord der de startet en egen vikinglinje på folkehøgskolen nå i høst, og på vei tilbake stoppet de ved Heddal stavkirke der de møtte tre vikinger fra Olavs Menn; Anders Kvåle Rue, Øystein Rivrud og Nils Deila Rivrud.

Internasjonal interresse

- Den nye linja i Seljord har vakt internasjonal interresse, og det var nok derfor NYT sendte sin Europa-korrespondent fra Brüssel og opp til Telemark. Vikingelinja har derimot lite vikinger i staben, og har derfor lagt opp til å bruke oss i Olavs Menn og en vesentlig del av linjefaget vil være aktivitet i og rundt Osebergskip-kopien "Åsa", sier Anders Kvåle Rue til Telen.

- Skolen tipset derfor teamet om Olavs Menn, de tok kontakt, og vi ble enige om å møtes ved stavkirka i Heddal. Den er interessant historisk, flott å se på og hovedkirken for oss i Olavs Menn, legger Rue til.

Vikinggrupper

- Avisa ville vite litt om hvem vi var og om fenomenet vikinggrupper som det blir stadig flere av rundt om i verden. De spurte også mye om vikingtida generelt, om hva som var klisjeer og hva som var fakta, sier Rue videre. Verken han eller journalisten visste når saken skulle på trykk, men når den først kommer blir det neppe mindre fokus på vikingene i Telemark. New York Times har nemlig et opplag på 1,4 millioner daglige kopier av papirutgaven, mens avisa i følge sine egne nettsider når ut til 31 millioner unike brukere på nett hver måned.

Birkebeinerne

Olav menn har tidligere dukket opp både i reklamefilm for den amerikanske hotellkjeden Marriott og blir også å se i den nye store norske vikingfilmen "Birkebeinerne" som har premiere i februar. Der stiller de som statister sammen med et norsk stjernerlag av skuespillere anført av Jakob Oftebro («Kon-Tiki») og Kristofer Hivju («Game of Thrones») i hovedrollene som birkebeiner-krigerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka. I tillegg er også navn som Pål Sverre Hagen («Kon-Tiki»), Thorbjørn Harr («Vikings») og danske Nikolaj Lie Kaas («Engler & Demoner») på rollelista i filmen som regisseres av «Kautokeino-opprøret»-regissør Nils Gaup.

(Saken fortsetter under videoen)

Mange filmfeil

- Det er veldig moro det som skjer rundt oss nå. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Vi merker at dette favner veldig bredt både nasjonalt og internasjonalt, sier vikingen, som ikke er blant de som benker seg foran TV-ruta for å følge en ny sesong med den populære TV-serien "Vikings".

- For det første har jeg ikke den kanalen, men samtidig er vi nok såpass opphengt i dette med vikinger at jeg er redd jeg ville sittet og irritert meg over alle feilene som blir gjort både med kostymer og våpen. "Birkebeinerne" er ikke så mye bedre på det området. Vi møtte til audition i våre egne kostymer og fikk klar beskjed om at vi bare kunne bruke dem, for de var bedre en de filmmakerne hadde laget, sier Rue, som røper at Olavs Menn har mer spennende ting på gang:

Nye filmer?

- I høstferien skal vi ha en ny leirskole for barn og unge i Olavsborgen på Nordagutu, vi starter faste onsdagstreff med vikingspeidere for barn og unge på samme sted, og så har vi kontinuerlig tilsyn og vedlikehold av vikingskipet "Åsa".

- Vi jobber også bredt med å markedsføre Olavs Menn og skipet i forhold til film- og TV-produksjoner, og er i dialog med to nordiske filmprosjekter der vi både forsøker å selge oss og Telemark-naturen inn i prosjektene som tidligst skal i gang neste sommer. Det er sabla artig å være med på slikt og det driver oss videre. Vi blir stadig bedre på fekteferdigheter, på stunts, på drakter og våpen, sier Rue.

Best med skjegg

- Og Olavs Menn øker i antall i takt med populariteten?

- Ja, vi er jo uten sammenligning forøvrig organisert litt som et biker-brorskap der du først kommer inn som en hangaround, eller dreng som vi kaller det, som etterhvert blir tatt opp når de viser seg verdige.

- Og et av kravene er en respektabel lengde på skjegget?

- Nja, vi oppmuntrer iallfall til skjeggvekst, og medlemmer med liten vekst eller som barberer seg må tåle en viss grad av godlynt mobbing, smiler Rue.