20.–22. februar slipper Norsk Hardingfelesenter og Torgeir Straands kulturselskap Til Telemark sitt første seminar om hardingfela, spel og dans med både pub, fagseminar og kappleik. Torgeir Straand er opptatt av å skulle bidra til at hardingfela ikke skal glemmes og at det nasjonale instrumentet skal ivaretas på beste måte med de lange og verdifulle tradisjonene instrumentet har i vår region. Men han nøyer seg ikke med det. Han vil vinne terreng nasjonalt og internasjonalt på sikt, men først starter det lokalt og regionalt.

Bredt samarbeid

– Jeg følger den samme strategien som vi har gjort med Telemark Technologies – nemlig samarbeid. I Telens region er det etablert samarbeid med Fjellrosa, Notodden Bluesfestival, Slåttefestivalen, Norsk Eplefest og Evju bygdetun. Det hele er tufta på samarbeid og dugnadsvilje. Vi vet vi har mange som brenner for hardingfela og da må vi trekke sammen slik at vi vinner posisjoner nasjonalt og internasjonalt på sikt, sier Torgeir Straand. Det første store «stuntet» skjer på Notodden i lys av avdøde Olav G. Helland – mesteren i felemakeri som sto sammen med 13 andre telemarkinger i et dynasti som fikk kvalitetsstempel av dimensjoner med blant annet Steintjønndalen-feler og Helland-feler som varemerker.

Folkemusikkpub

– Det hele skal starte med den suksessrike folkemusikkpuben til Fjellrosa på Bellman og fortsetter lørdag med unike filmklipp, konsert med Hauk Buen, Ottar Kåsa og Bernt Balchen jr på feler laga av nålevende felemakere, deretter kappleik med 20 000 i 1. premie og mulitmediashow om Helland og Steintjønndalen før arbeidet med en bok om hardingfela 2015 skal lanseres og presenteres. søndag. Tre dager til endes.

Les mer om Norsk Hardingfelesenter i fredagens Telen. I videoen øverst på siden ser du Bø juniorspelemannslag forsterket med Johannes Sundsvalen, Ottar Kaasa og Torgeir Straand under programlanseringen denne uka.

Omfattende program

Denne uka lanserte Norsk Hardingfelesenter et omfattende program for 2015. Her er hva senteret har å by på:

HARDINGFELEHELG M/KAPPLEIK PÅ BELLMANN OG BRATTREIN HOTELL (I SAMARBEID MED FJELLROSA SPEL- OG DANSARLAG)

20.-22. februar 2015, Brattrein Hotell, Notodden

Norsk Hardingfelesenter AS ønsker å samler hardingfeleentusiaster frå heile Telemark og Norge. Åpent hus heile helga og billettar kjøpas i døra, det gjeld å være tidleg ute denne helga. Det blir konsert på Bellmann folkemusikkpub, konsert med nåværande felemakare og mykje meir. Me skal også arrangere hardingfelekappleiken 2015 på Brattrein hotell med 20 000 kr som 1. premie. Dette er ei helg for deg som er interessert i hardingfele.

“I TRADISJON FRÅ TINN” (I SAMARBEID MED SKIRVEDALEN FJELLSTOVE)

26. februar 2015, Kl 20.00, Skirvedalen Fjellstove, Tinn

Torgeir Straand og Tinndøland held konsert på Skirvedalen Fjellstove på Hovinheia. Det er folkemusikkpub og gode skimoglegheiter. Skirvedalen fjellstove er drive av dei kjente dansarane Tom og Anita Løvli. Her vil vera gjester frå USA. Konsertane på Skirvedalen fjellstove er kjent for svært triveleg atmosfære og god stemning med dans etter konserten.

“MØLLARGUTEN” PÅ GVARV (I SAMARBEID MED SAUHERADDAGANE)

Laurdag 7. mars 2015, Kl 12:00 og kl 13:00, Kjernehuset på Gvarv, Sauherad,

HARDINGFELA I LITTERATUREN (I SAMARBEID MED BØKER I BØ OG SENTRUMSRINGEN I BØ)

Fredag 1. mai, stad og forfattar er ei spenstig overrasking!

Laurdag 2. mai 2015, Kl 13:00, Torget i Bø, Bø i Telemark

KRISTIANE LUND (I SAMARBEID MED EVJU BYGDETUN)

Laurdag 1. juni 2015, Kl 13:00, Evju Bygdetun. Eit portrettprogram av denne pioneren innan felespelet!

3 SPELEMENN 3 FELER 3 DISTRIKT (I SAMARBEID MED SLÅTTEFESTIVALEN)

12- 14. juni 2015, Hjartdal

TINNEMANNEN OG LARS FYKERUD – MED BLÅ TONAR I SLÅTTANE (I SAMARBEID MED NOTODDEN BLUESFESTIVAL OG TELEMARK TECHNOLOGIES)

30. juli – 2. august 2015, Notodden

TARJEI ROMTVEIT 90 ÅR (I SAMARBEID MED TELEMARKFESTIVALEN)

6-8. august 2015, Bø i Telemark

DEI TRE SPELEMANNSNABOENE PÅ NORDGARDEN

Laurdag 12. september 2015, Seljord

KYRKJESPEL PÅ HARDINGFELE (I SAMARBEID MED NORSK EPLEFEST)

Sundag 26. september 2015, Kl 14:00, Nes Kyrkje, Sauherad

ÅRBOK FOR HARDINGFELA 2015 (I SAMARBEID MED BØ MUSEUM OG TIL TELEMARK )

November 2015, Bø i Telemark Norsk Hardingfelesenter og Til Telemark skal i samarbeid med Asbjørn Storesund v/Bø Museum gje ut ei årbok for Norsk Hardingfelesenter. Meir om prosjektet blir lansert våren 2015.

SLÅTTAR FRÅ HARDANGER OG TELEMARK (I SAMARBEID MED TIL TELEMARK)

NOVEMBER 2015, Spelemannsgarden Brukås, Bø i Telemark

FELER I BØ (I SAMARBEID MED BØ MUSEUM)

21. november 2015, Kl 15:00, Bø Museum, Bø i Telemark

INSTRUMENTHELG (I SAMARBEID MED FELEMAKAR OTTAR KÅSA, BØ MUSEUM OG TIL TELEMARK)

Desember 2015, Spelemannsgarden Brukås og Felemakerarverkstad Ottar Kåsa, Bø i Telemark