Debut nesten på hjemmebane

<B>DEBUTERER: </B>Ingebjørg Buen fra Tuddal har den sentrale rollen som Jårån i Seljordspelet, hvor hun spiller mot Torgeir Fonnlid, skuespiller ved Det Norske Teatret. Fredag er det premiere. (Foto: Gunn Marit Christenson)

<B>DEBUTERER: </B>Ingebjørg Buen fra Tuddal har den sentrale rollen som Jårån i Seljordspelet, hvor hun spiller mot Torgeir Fonnlid, skuespiller ved Det Norske Teatret. Fredag er det premiere. (Foto: Gunn Marit Christenson)

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

En kriminalgåte fra 1600-tallet utspiller seg i Seljord til helgen – og midt i dramatikken står Ingebjørg Buen fra Tuddal.

DEL

Ungjenta debuterer i Seljordspelet som datteren Jårån i forestillingen "Spelet om Olav Mannslagar". Hun priser seg lykkelig over at premièrenervene er under kontroll.

Ikke helt Ibsen

For det er skuespiller hun vil bli. Med ett år igjen på den private skolen NISS (Nordisk institutt for scene og studio) i Oslo, gleder hun seg over å ha fått sjansen til å være med på Seljordspelet. Det er tross alt litt annerledes og ikke minst lærerikt å spille med skuespillere som Hæge Manheim fra Teater Ibsen og Torgeir Fonnlid fra Det Norske Teatret.

– De har vært utrolig varme og velkommende overfor meg. Vi har hatt to hektiske, men morsomme uker her i Seljord nå. Det er noe ganske annet enn Ibsen og Shakespear som vi spiller på skolen, sier Ingebjørg Buen.

Rømte til fjells

Årets spel omhandler den sanne historien om Olav Høljesson Garvik som på Ingebjørgs bryllupsdag havnet på festarlag og slo i hjel en annen. Vill av frykt rømte han opp i fjellene og gjemte seg for øvrigheten på Brokefjell. Den dag i dag kalles plassen Mannslagarroe, og erfarne turfolk inviteres på dagstur til stedet lørdag sammen med arrangørene av spelet.

Forestillingen er skrevet av Elisabeth Hagen og regissert av Tor Arne Ursin fra Grenland friteater. Vidar Ytre-Arne har laget musikken og med som musikere er blant annet Per Anders Buen Garnås. Premièren er på tusenårsstedet ved Seljord kirke fredag kveld.

Ingebjørg Buen spiller Mannslagarens datter Jårån, som er nært knyttet til faren. Hennes kamp for faren vises i spelet. I virkeligheten er Ingebjørg datter av Knut Buen, som nylig var å se i Marispelet ved Rjukanfossen.

Ønsker stort publikum

Den unge tuddølen ønsker publikum fra hele distriktet velkommen til Seljord og forestillingene i helgen. Hun håper det kommer folk både fra Hjartdal, Notodden og Sauherad for å se det flotte spelet.

– Mamma og pappa kommer i hvert fall. Også har jeg jo en del søsken som fyller opp litt, spøker Ingebjørg om sin store familie. Men bak spøken ligger det også alvor. Hun er kjempeglad for å ha foreldre som har støttet hennes valg av utradisjonell yrkesvei.

De er nok minst like spente som Ingebjørg på premièren.

– Jeg kjøper nok en bukett roser som de stå der alle sammen og overøse meg med blomster, smiler hun lurt på kjent Buenvis.

Artikkeltags