Girl Tech Fest er et nasjonalt initiativ som har som hovedmål å skape teknologi-engasjement hos jenter. Det sies at jenters interesse for teknologi synker fra 10–12 årsalderen, mens guttenes interesse holdes oppe. Derfor arrangerer Girl Tech Fest en dag kun for jenter, der de kan få teste ut forskjellig typer teknologi i trygge omgivelser, sammen med andre jenter og kvinnelige veiledere.

De involverte arrangørene n00b, USN og oppvekstkontoret på Notodden, har sammen med Notodden bibliotek møttes en rekke ganger gjennom høsten for å diskutere og planlegge Girl Tech Fest. Og på onsdagen skjedde det altså.

Fulle av liv - og dypt konsentrerte

Det er fullt av liv på Bok og Blues huset og praten flyter godt mellom jentene. Spenningen er til å ta og føle på. Vi blir tatt med opp i andre etasje der Yumecon-stasjonen holder til. Jentene har et program for dagen, der det er seks stasjoner hvor de skal gjennom forskjellige ting. På Yumecon stasjonen sitter jentene som tente lys og hører på Kaia Skåttet, som forteller at de skal få prøve seg på å lage kart til et rollespill. Dette foregår i nettleseren på iPad-ene jentene har med seg fra skolen. Atmosfæren er fylt med småprat, men samtidig en dyp konsentrasjon. Når jentene får prøve seg på egen hånd virker de nysgjerrige og hendene kommer opp i været og Kaia kommer rundt og hjelper til.

Vårinn Grenzer-Jamtveit (10) er elev på Lisleherad Montessori skole. I dag har hun fått prøve seg på å kode roboter, men det hun har likt best har vært å prøve VR. VR står for Virtual Realty, og går ut på at man får på seg et sett med noen spesielle typer briller - og, som Vårinn forklarer:

– Man kommer inn i en annen verden.

Denne gangen har hun vært inne i en ekorn-verden gjennom spillet Acron: attack of the squerrels. Vårinn forteller at hun har prøvd VR tidligere. Det hun har gledet seg aller mest til med dagen i dag er å få prøve nye ting og å ha det gøy. Hun synes også det er veldig gøy at det er bare jenter der.

– Det er moro med jentedag, forteller hun.

Ikke bare gutter som kan

Det er ingen tvil om at stemningen er god og at jentene har det gøy på Bok & Blues-huset. Etter en halvtimes tid bytter gruppene stasjon og i løpet av dagen har de vært gjennom alle seks stasjonene som er satt opp for dagen.

Levie Thelise Tveiten (10) fra Sætre skole kan fortelle at hun også har storkost seg og har fått muligheten til å lære veldig mye.

- Det er gøy at det er bare jenter, jeg blir distrahert av guttene, sier hun med et smil.

Særlig VR vil hun gjerne fortsette med.

-Jenter kan også spille VR og ikke bare gutter.

Allerede et ønske om neste år

Kristine Helliesen har vært prosjekt ansvarlig for Girl Tech-prosjektet, som altså ble arrangert for første gang på Notodden. Men det blir nok ikke siste gang, for gjennom onsdagen har Helliesen fått spørsmål om hvordan det blir til neste år.

Hun forteller at flere jenter har kommet bort til henne og sagt at de synes det er trist at de ikke kan bli med neste år, siden de da ikke går i femteklasse lengre. Girl Tech Fest holdes nemlig kun for femte klasse-jentene på Notodden.

Hun håper dagen har skapt nysgjerrighet og tror at det har vært viktig for jentene nettopp fordi de har fått prøve ut teknologi i trygge omgivelser. Hun mener også at de kanskje tør å gi mer av seg selv når de kun har vært jenter, og håper arrangementet kan bidra til å gi jentene selvtillit innenfor læring og teknologi.

– Dette er læring gjennom lek, trekker hun fram.