For hva betyr vel et brukket bein og en dag full av regn når man har hjelpsomme klassekamerater, og når målet er å samle inn mest mulig penger til barn på Elfenbenkysten?

- Knut-Halvor var litt uheldig og brakk beinet tidligere i år, men det var altså ingen hindring. Han hadde med musikkspiller og skapte stemning, og så var det jo kult at kompiser var med rundt løypa, forteller Finnekåsa.


Fra plastsøppel til skolebygg

Unicef-løpet, som handler om å samle inn mest mulig penger basert på hvor mange sponsorer elevene klarer å skaffe, og hvor mange runder de klarer å løpe inn, har blitt en årlig tradisjon på Gransherad. Ett år vant skolen for beste resultat i hele landet, og da kom artisten Tone Damlie på besøk. I år er det til Elfenbenskysten pengene går. Der er et prosjekt i gang som handler om at man samler inn plastavfall, som så smeltes om til noe som kan minne om Legoklosser, før man bruker disse til å bygge skolebygg.

- Elevene responderer veldig på det med plast, for de har hatt mye fokus på plast i år. Så den ser de veldig, selv om det handler om et land langt borte.

Finnekåsa tror også at selve aksjonsformen bidrar til å løfte elevenes engasjement.

- Mange synes det er gøy å utfordre seg selv på mange runder, og mange blir stolte når ser at de klarer å samle inn så mye penger. Så det engasjerer å drive veldedighet på den måten, mener hun.

Superløper med som sponsor

Før løpet skal elevene selv prøve å skaffe seg sponsorer blant familie og venner, som kanskje lover at de skal bidra med for eksempel 10 kroner per runde eleven løper eller går.

Finnekåsa understreker at hovedansvaret ligger hos elevrådet, som skaffer sponsorer blant lokale bedrifter, som da sponser alle elevenes runder.

- Tinnoset sag sponset tre kroner per runde for alle elevene, det samme gjorde Hegna Skog og graveservice. Det som er litt kult, er at Jon Olav Hegna selv løp inn flest runder da han var elev. Han er den som alle snakker om at de skal slå, så den stjerna henger høyt. Da er det kult at han gikk inn som sponsor nå, forteller Finnekåsa, som også er takknemlig for at den lokale Coop-en sponset saft til tørste elever.

Løp 60 mil - i regn!

En runde på løpet er en kilometer i avstand. Så en av dem som kanskje ble spesielt tørst underveis, var Sondre Tråer Brenna. Han løp nemlig 26 runder, 2,6 mil!

- Det var veldig imponerende, og det var mange som imponerte. Flere av de små barna var oppe i en mil. Og det som var så fint å se var at ungdomsskole-elevene gikk sammen med førsteklassinger. Alle bidro på sin måte, og klokket inn flere runder selv om de tok det med ro. Og det regnet så og si hele løpet - men det var det ingen elever som klaget på. Til sammen klokket de inn 602 runder - over 60 mil - i regn! roser den imponerte læreren.

Hva summen blir til slutt er hun ikke sikker på, men at det blir over 10 000 kroner er hun trygg på.

- Dette skal vi gjøre igjen også neste år - det er fast!