BOK- OG BLUESHUSET KLOKKA 18.00

Det var bandet Compagniet som tok initaitivet til støttekonserten etter at bandets girarist, Alf Langrind, hadde kommunisert med den 24 år gamle sangerinnen og artisten Julia Fedchenko fra Ukraina like før krigen brøt inn og de russiske troppene invaderete landet. Alf forteller:

En spent situasjon

- Like før krigen i Ukraina ble jeg kjent med Julia. Hun jobbet litt i Fiverr som er et firma du kan sende innspilte låter sende en tekst og få vokalsporet tilbake. Jeg spiller jo i et bluesrock band og vi jobber med egenproduserte låter. Julia sang inn den første jeg sendte og jeg fikk et nydelig vokalspor på en låt det er spesielt vanskelig og få til en god melodilinje på vokalen, forteller Alf, som holdt kontakten videre.

- Så begynte det og bli skummelt i Ukraina og russerne klargjorde styrkene sine. Jeg begynte og chatte med henne for og høre hvordan hun hadde det i kaoset som så ut til og komme. Spenningen økte for henne og oss i bandet selv om det var avstand for oss, sier Alf.

Nå hører jeg bombene

Så gikk russerne inn i Ukraina. Fra julia i byen Karkov nær grensa til Russland kom denne meldingen på chat:

- Nå hører jeg bombene, vet ikke hva de skal gjøre, de vil bare skremme oss, for å gjøre ukrainere svake. Men nå har vi USA, Nato-støtte og en sterk hær, vi har en sjanse til å leve i fred. Dessverre tror russiske folk stort sett på den drittpropagandaen som putinene lager. Se hva som skjer, hva han gjør mot oss, men noen russere vet, og de virkelig beklager situasjonen i vårt land, skrev Julia 24. februar, som var hjemme med sine foreldre og forsøkte å få informasjon mellom drønnene.

Så kom krigen

Tre dager senere kom denne chattemeldingen:

- Nå forstår jeg hvor vanskelig det er å gå til lvov , i morgen vil de begynne å bombe Kiev hardere, jeg er redd! Situasjonen begynner å bli mer alvorlig, mange folk prøver å få plass i hvert eneste tog. De som kommer med vil ha en sjanse til å bo nær grensen til Polen 48 timer, uten vann og mat, bare på gaten, skrev hun om sin egen situasjon.

- Hun forsøkte en gang, men måtte gi opp, så ble det stille til tross for at jeg sendte meldinger. Jeg var bekymret, men 5. mars kom det livstegn. Hun hadde startet på flukten med venner. 8. mars kom det en melding igjen: Jeg er flykyning nå, jeg har kommet meg til Tyskland og friheten. Alle vi i bandet ble lettet og glade og startet jobben med å skape en konsert til inntekt for ukrainske flyktninger. Det hører med til historien at Julia har kommet til Spania og har fått jobber som sanger og låtskriver som hun er. Det er en lykkelig historie i alt det forferdelige vi nå opplever, sier Alf Langrind, som gleder seg til konserten i kveld hvor Notoddens musikkmiljø viser muskler og protesterer mot Putins krigsmaskon og handlinger.

En fantastisk oppslutning

- Alf dro dette i gang, bandet fulgte opp og vi ser at hele musikkmiljøet i Notodden nå har sluttet opp om denne konserten. Mer en 50 musikere stiller gratis, vi får låne Bok- og Blueshuset gratis av kommunen, Roger Uppstrøm stiller med lyd hele kvelden og vi har faktisk riklig tilgang på dignadsarbeidere. Jeg gleder meg til kveldens konsert, sier Kittil Øygarden - en av de som ar sydd sammen programmet for kvelden.

- Det er satt ut 150-200 stoler. Jeg håper alle får besøk, sier Kittil Øygarden som håper det kan komme inn mye penger på konserten.