-Do you still have any energy left after the skating?

Universitetslektor Håkon Engstu titter ut på gjengen av tyske, italienske, franske, spanske studenter (og én tsjekkisk), som holder på å kle på seg varme klær for å innta pudderhvite skiløyper på Grønkjær. For bare en kjøretur siden var de på skøyter på Tinnemyra. Nå er det Norges stolteste sportstradisjon som venter dem. (Se video lenger ned i saken).

- Of course! Roper de modig tilbake, trass i at kun én av dem har hatt langrennsski på beina før.

-Men hun jukser, for hun har en mor som bor i Norge, sier Håkon i en fleipende tone.

- Føler oss heldige

Han er universitetslektor på Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving på Campus Notodden - og er den som følger opp de utenlandske kroppsøvings-studentene de tre månedene de skal være i Norge.

Den smilende gjengen er mer enn motiverte for studie-oppholdet. De har kommet fra koronanedstengte byer rundt om ute i Europa, og har etter innreise i Norge sittet 10 dager på ulike karantenehoteller på Østlandet før de kom hit. Håkon forteller at de også har vært gjennom alle nødvendige tester og er garantert korona-sikre.

-Vi føler oss veldig heldige som har kommet hit, men den første dagen var det litt rart, forteller Carmen Noguera (23).

- Alle rundt oss var uten munnbind, og vi bare «what?»

- Vi er vant med at alle går med munnbind i Spania, forklarer hun, mens tyske Liza Ramon nikker enig ved siden av. Sånn er det hos dem også.

Kommer hit for noe helt annet

Begge er imidlertid samstemte om at det er veldig fint å kunne være et sted med mindre smitte.

- Jeg gledet meg til å komme hit, for jeg visste at her kom jeg til et trygt land. Alle vennene mine synes jeg er SÅ heldig, forteller Carmen.

Alle utenlandsstudentene ble nulla ut for smitte ved ankomst, og nå bor de på studentsamskipnaden innenfor samme kohort, forklarer Håkon.

- Her lærer de det helt grunnleggende. Vi skal til Rjukan tre dager seinere i vinter og da blir det tre dager med skileik. Vi nordmenn tror alle vet hva langrenn er, men det er en marginal idrett for alle andre enn oss. Men det er jo også derfor de kommer hit. For å få noe helt annet.

What? Icefishing?

På sine tre måneder på Notodden skal studentene teste ski og skøyter, dra på fjellturer, høre om norsk skihistorie og oppdage naturen i Telemark. Det er en del av deres pedagogiske utdanning innen kroppsøving å lære om ulike bevegelseskulturer og idrettskulturer.

-Det er derfor ikke et mål i seg selv at de skal bli flinke i langrenn, men når de lærer om andres idrettskultur så er tanken at de også vil lære noe om seg selv og sin egen kultur, forklarer han smilende, og røper at nyheten om at de snart skulle på pilketur førte til mange forvirrede fjes: What? Icefishing?

Vanskelig - men gøy!

Han forteller at studentene på forhånd har levert en rapport om hva de forventer å få ut av skidagen på Grønkjær.

- Mine forventninger var kun å klare å ikke falle! ler spanske Carmen. Men ti minutter etter har hun justert målet, for falle har hun gjort, opptil flere ganger. Og hun er ikke den eneste.

-Ikke le for fort, advarer Håkon de andre studentene. Og det har han rett i, for snart ligger både den ene og den andre på rumpa i snøen.

Men det tar de med godt humør – og konklusjonen på langrennski?

- Vanskelig – men gøy!

Og slik gikk det på den aller første skituren: