Mine tanker, sett fra mitt perspektiv. Take it or leave it, eller ta notater.

Jeg var veldig nær ved å ikke stemme i år. Jeg tok en bråavgjørelse mens jeg lagde middag, så jeg skrudde av plata og kom meg til stemmelokalet likevel før det var for seint.

Og jeg tror det svikter i formidlingen. Det jeg har sett, utover fine bilder fra stands og "se så flinke og engasjerte vi er", er gamle gubber som krangler i Telen. Fornøyelig som det nå enn er som realityshow, så er det ikke med å påvirke min stemme utover at jeg ikke gidder å stemme på drama.

Det jeg vil se, er politikere som snakker varmt og konkret om hvordan de vil det skal bli, uten å være avhengig av drama fra en motstander for å klare å snakke om det.

Formidling handler om å være på rett sted til rett tid og snakke til de rette folka der de er. Jeg er på Instagram hver eneste dag som foretrukken kanal. Hvor mange av partiene er der? La oss ta en liten audit av kontoene, i random rekkefølge: Notodden Høyre: tilstede med nøyaktig 0 innlegg. Notodden KrF: 15 innlegg, det siste postet i 2020 og er dermed kraftig utdatert. Notodden SV: mye bedre med 87 innlegg og nylig oppdatert, men veldig sjeldent aktive og har overhodet ingenting om lokalpolitikk (vi har det samiske flagget og støtte til kvinnedag og Ukraina, men det hjelper jo forsvinnende lite). Notodden Arbeiderparti finner jeg ikke i det hele tatt, Senterpartiet glimrer også med sitt fravær, det samme gjør Venstre, men Notodden FrP gjør det ganske bra med sin nystartede konto og har relevant informasjon tilgjengelig.

(De yngre vil antagelig være på TikTok og Snapchat. Dette finnes det statistikk på (se Ipsos, link i bunnen). Jeg registrerer fra nasjonale nyheter at Erna er stjerna på TikTok.)

Vi går videre og ser på partiprogrammene. Er de tilgjengelige? Ingen samleside på Notodden kommunes hjemmeside, så dette må googles selv. De fleste er lette å finne, men krever nedlasting av fil for å få lese dem. Så det krever at man har nedlastingsplass et sted, og gidder å fylle mobilen eller laptopen med filer. Eller har kunnskapen om hvordan man i det hele tatt skal åpne dem, på utstyr man kanskje ikke har. Så det er i det minste bra at papirutgavene landet i postkassa med ujevne mellomrom, for dem som holder orden på papirer.

Men se på dem. Noen er bra, noen er ikke så veldig bra. Her fortelles det mer enn det som teksten formidler, så det er ganske lurt å levere fra seg et dokument som ser bra ut. Klipp og lim fra forrige valg kan fort se ut som hastverksarbeid, det samme kan forskjellige fonter og formattering i samme brødtekst. Vi vil ha politikere som ser ut som de kan håndtere dokumenter og formidle budskap i tekst og bilder, siden det blir en viktig del av jobben.

Stort sett fremstår programmene samlet som en lapskaus av fine ord og vendinger om hvor bra skoler vi har lyst på og at de eldre skal ha det bra og at alt skal være så bærekraftig at det ikke er grenser. Dette er ting jeg tar som en selvfølge, delvis fordi det allerede er lovfestet nasjonalt, og delvis fordi det er common sense og folkeskikk, så det er bortkastet tekstplass.

Det jeg ser etter, er hva som harmonerer med min egen visjon for dette stedet og folkene som bor her, utover selvfølgelighetene, og da må det ned på et mer konkret nivå. Personlig tror jeg at togforbindelsen mot Oslo vil være fullstendig avgjørende for skatteinntekten her i fremtiden, så dette er et viktig punkt for meg, sånn eksempelvis. SV vil ha Hjuksebø, FrP vil ha Øysteinstul. Men dette er jo to helt forskjellige partier. Eller er det det? Sammenlign programmene? Tilsynelatende er det bare en lapskaus der alle vil at alle skal ha det bra, og det sier forferdelig lite.

Det neste spørsmålet, som er vanskelig å se svaret på mange steder, er hvor i all verden inntekten skal komme fra og hvilken pris vi vil betale for at "alle skal ha det bra". Det spiller ingen verdens rolle hvor fine tanker man har hvis man ikke har midlene til å realisere dem. Dette er de høye notene, og det er ofte her det skjærer ut. Det er her de potensielle ødeleggelsene også vil komme (hvor mye natur skal hugges, hvor mye forurensing skaper det), så det er et viktig punkt. Dette savner jeg en klargjøring på, for dette valget ble mest et valg om hva jeg kanskje risikerer å ødelegge, og det føles ikke bra. Jeg er fortsatt ikke sikker på om jeg valgte rett, eller om jeg burde holdt meg hjemme.

Link til siste rapport fra Ipsos: https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q223

(Dette innlegget ble først publisert som en kommentar i kommentarfeltet på Telens Facebook-side, red.anm)