Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er så heldig å være kommunepsykolog i Hjartdal

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hjartdal kommune har hatt kommunepsykolog i over to år nå, og jeg har vært så heldig å ha hatt denne stillingen. Det var Stortinget som for snaue tre år siden besluttet at alle kommuner skal ha kommunepsykolog. Mange småkommuner tenkte nok at dette ble mer en realitet på papiret enn ute i felten, blant annet på grunn av mangel på psykologer generelt i samfunnet. Hjartdal kommune var imidlertid heldige, og jeg var heldig som fikk en spennende jobb!

Det er rimelig å anta at det er best for lokalsamfunnet når en får en erfaren psykolog, fordi arbeidsoppgavene spenner fra a til å innen psykologifaget. På det punktet var kommunen heldige med undertegnede, fordi jeg er en mann i femtiårene med mye livserfaring og klinisk erfaring.

De psykiske problemene i Hjartdal kommune gjenspeiler seg godt med resten av samfunnet, og de fleste pasienter sliter med angst og/eller depresjon. Det kan være primærproblemet eller sekundærproblemet, og i det siste tilfellet er det ofte som en konsekvens av en mer alvorlig psykisk lidelse eller organisk lidelse. Rusproblemene er overkommelige i kommunen, selv om det er mye psykisk lidelse bak fasaden av rusmisbruk.

De aller fleste pasientene kan behandles lokalt i kommunen, og sånn sett har kommunepsykologen avhjulpet psykiatrien i byene i betydelig grad. Færre henvisninger ut av bygda, og vi kommer raskere inn med adekvat behandling som kan hindre at pasienter får kroniske og livsvarige plager. Samtidig er det godt å ha gode samarbeidspartnere i barnevernet og psykiatrien i Notodden og Skien ved behov.

Hjartdal kommune har dyktige politikere og administrasjon / ledere som vil det beste for sine innbyggere, og det er enkelt å få dem i tale når det er behov for det. Samtidig fungerer legekontoret og helsestasjonen godt, og samarbeidet vi har gjør oss til en god og effektiv behandlingsinstans. Videre er samarbeidet med skoler og barnehager uvurderlig.

Det er mange helter blant de ansatte som neste generasjon virkelig nyter godt av. Men det blir vel som når tannlegen forteller at vi må starte med fluor, og vi glemmer at vi må takke ham/henne når vi er gamle og ikke har hull i tennene. Derfor en takk nå alle lærere og barnehageansatte!

Jeg har gledet meg hver eneste dag jeg går på jobb i Hjartdal kommune, og selv om jeg møter mye trist også, synes jeg vi er flinke til å skape gode løsninger ut fra de forutsetningene vi alle har til enhver tid. Det arbeidet vil jeg være med på i mange år til, slik at kommunehelsen i bygda har trygghet og forutsigbarhet.

I Hjartdal kommune klarer en å samle opp til 200 mennesker på verdens dag for psykisk helse, mer enn en klarer på mange større steder. Det er fordi folk bryr seg om hverandre, og virkelig vil bli bedre til å lære og forstå.

En bygd til å være stolt av, spør du meg!

Kommentarer til denne saken