Gå til sidens hovedinnhold

Irina (19): - Vi har nok alle følt på å være vår verste fiende

Notodden har et nytt stjerneskudd i musikkbransjen, Irina Nordvik har skrevet sangen «Ingenting er mer skremmende» som har tatt publikum med storm.

Følelsen av at man ødelegger for seg selv er nok kjent for mange. Dette er det sentrale temaet i sangen «ingenting er mer skremmende» som Irina, sammen med Synne Marie Haugen og Trym Innleggen Hagalia i dag gir ut på en helt fersk singel og musikkvideo.

(Se den ferske videoen lenger ned i saken)

- Sangen er inspirert av en følelse jeg tror mange kjenner seg igjen i. Vi har nok alle følt på at man er sin egen verste fiende på et eller annet tidspunkt. Det kan handle om alt fra selvbilde, suksess, mestring og oppnåelse, forklarer Irina.

- Vi mennesker er nok flinke til å gå imot oss selv, vi ser kanskje hvordan andre klarer seg i livet og lurer på hvorfor man ikke klarer det selv. Jeg tror det er viktig å jobbe med seg selv og akseptere den man er, sier den reflekterte 19-åringen.

Berørt mange

Sangen hun fremfører sammen med Trym og Synne Marie ble godt mottatt av publikum. På Facebook berømmes Irina for en nydelig stemme og vakker sangtekst.

- Den gode responsen har vært helt fantastisk. Jeg ble oppriktig sjokkert og syntes det er kjempe stas. Tusen takk, sier Irina.

Les også

– Man føler seg litt som Elvis i en periode

Akkurat hvorfor denne sangen har berørt så mange er Irina usikker på.

- Jeg tror kanskje mange liker sangen fordi den er rolig, naken og gir rom for tolkning. Alle har forskjellige liv og sangen treffer derfor også forskjellig. Jeg liker veldig godt at folk tolker teksten på en personlig måte og gjør den relevant til deres liv og livssituasjon.

- Vi har nok alle blitt flinke til å dra oss selv ned

For Irina handler sangen om det å bli skremt av seg selv når man innser hvordan man blir påvirket av egen tankegang og handlinger.

- Vi har nok all blitt flinke til å dra oss selv ned, vi er nedlatende mot oss selv og stadig mer perfeksjonister. For enkelte er ingenting bra nok, og det er alltid rom for forbedring selv når andre sier det er bra nok og til og med perfekt. Jeg tror alle har minst en ting de drar seg selv ned med. Når man er i en slik situasjon kan det være lett å sammenlikne seg med andre og tenke at de klarer ting bedre, det kan oppleves som ekstra sårt, mener Irina.

Dette reflekteres også i sangen, med teksten:

- «Det er så enkelt for deg å løse dine gåter, det er så enkelt for deg å la dine sår gro, det er så enkelt for deg og ikke miste håpet, jeg ser hvordan du gjør det men jeg får det ikke til. Skulle ønske jeg kunne se i et speil og ikke gå lei, sånn som deg.»

Inspireres av omgivelsene

Irina finner inspirasjon til musikken sin over alt, hun syntes det er gøy å leke med ord og skape bilder. Hun har for det meste skrevet sanger på norsk, men utelukker ikke at det blir noen engelske tekster fremover også.

- Jeg liker å skrive på norsk, jeg tror det blir enda mer personlig, både for meg og de som hører på. Det startet med at jeg leste en bok av Jo Nesbø hvor han skrev «det var et grått hus, men det smilte likevel», det syntes jeg var veldig fint og jeg likte måten han beskrev ting på. Jeg liker å forklare ting indirekte, slik at det gir mulighet for ulik tolkning.

Den sterke sangen med flotte lyriske bilder ble ikke til over natten.

- Jeg begynte å skrive sangen for to-år siden, den ble først ferdig i år.

Siden den gang har Irina og kollegene jobbet hard i studioet på Notodden, der trives hun godt.

- Jeg har lært og opplevd masse. Det har vært kjempe spennende og en fantastisk mulighet og får jobbe i studio, sier Irina energisk.

Drømmer om utsolgte konserter

Notodden- jenta har holdt på med musikk i mange år og er utvilsomt et stort talent. Drømmen er å stå på en stor scene og spille utsolgte konserter.

- Det startet med at jeg gikk på kulturskolen på Notodden. På videregående gikk jeg musikklinja og fikk jobbe med Bård Gunnar Moe og Morten Omlid i studioet på USN. Det var utrolig gøy, i sommer fikk jeg mulighet til å bli med på bluesseminaret som var en flott mulighet. Nå studerer jeg års studium i musikk i Kristiansand.

Irina røper at hun har mange spennende musikk prosjekter på gang.

- Jeg får ofte tanker og ider helt ut av det blå, da er det viktig å skrive det ned med en gang. Notatene på telefonen min er snart fulle, med ideer fra ulike temaer, både livet, kjærlighet og hverdagen, jeg gleder meg til å vise det frem, smiler Irina.

Se musikkvideoen med Irina, Synne og Trym her:

Hylles av etablert musiker

Rita Engedalen er et kjent navn i bluesmiljøet på Notodden. Artisten som er godt etablert både i Norge og internasjonalt, hyller Nordvik for hennes musikalske talent.

- Jeg ble veldig nysgjerrig på Irina og hennes person da jeg hørte låta, jeg ble rett og slett veldig beveget. Låten er åpen og personlig, men gir noe til andre, det er veldig unikt i låtskriving. Irina byr på seg selv, hun er både en imponerende sanger, musiker og låtskriver, hyller Engedalen.

Naturlig musikalsktalent

Engedalen er ikke i tvil om at Irina viser høyt nivå og et naturlig musikalsk talent.

- Det er ikke ofte man ser dette i artister, det er ingenting som tilsier at Irina er en nybegynner. Låta setter seg veldig i den som hører, både gjennom melodi, tekst, fremførelse og arrangement. Den har en personlig tekst som er godt strukturert, jeg tror den vil fenge mange, fastslår Engedalen.

Den velrenommerte artisten håper mange i både bransjen og publikum får oppleve sangen. Selv håper hun å møte den unge låtskriveren snart.

- Jeg kjenner ikke Irina fra før. Det gjør kanskje låta, og min opplevelse enda sterkere. Man kan lett bli påvirket om man kjenner artisten, dette var noe helt nytt.

SATSER PÅ UNGDOM

«Ingenting Mer Skremmende» med Irina, Synne & Trym er første plateutgivelse i Notodden Blues Festival sin utvidede satsing på ungdom.

- Dette er anslaget på et talentutviklingsprogram som har arbeidstittelen Notodden Talents. Det er så mange talenter på Notodden og vi vil forsøke å hjelpe dem fram. Vi er i en vanskelig tid nå. Det er få steder å spille og fremføre musikk på en scene i denne tiden. Vi ønsker å støtte og være en utviklingsarena for ungdom som vil satse på musikk, slik at de kan beholde inspirasjonen og fortsatt ønsker å drive videre når denne pandemien er over. Vi er heldige som har Juke Joint Studio, og det kan kanskje være en inspirerende plass akkurat nå. Flere erfarne Notodden-musikere er involvert i dette prosjektet. «Ingenting Mer Skremmende» er første offisielle plateutgivelse under dette programmet, men det kommer mere, skriver uttaler festivalsjef Jostein Forsberg.

Kommentarer til denne saken