Gå til sidens hovedinnhold

Ingen har gjort dette før: – Vil synliggjøre Telemarks kulturarv

På søndag sender Notodden Blues Festival en konsert med både liveopptredener fra Notodden teater, og forhåndsinnspilte videoer fra steder langs Telemarksvassdraget på Facebook.

Festivalsjef Jostein Forsberg forteller at dette er et prosjekt festivalen har jobbet med siden koronakrisen inntraff 12. mars. Konserten heter "Somliga går med trasiga skor". Men det er ikke første gangen de livestreamer.

– Vi så tidlig at det ikke ble noe festivalsommer. Derfor begynte vi å planlegge digitale sendinger med en gang. Siden 18. mars har vi sendt to ukentlige livesendinger på Facebook, så dette er noe vi har lært mye av det siste halvåret, forteller Forsberg.

Den aktuelle sendingen er heller ikke en helt ny idé, men er faktisk noe gjengen på Notodden Blues Festival har gått rundt og brygget på en god stund.

– Ideen kom fra ønsket om å skildre vassdraget, og hvor viktig det har vært for moderne industri i Norge. Det er ingen som har gjort dette før oss, og sendingen er tilgjengelig for alle i hele landet. Sendingen begynner i Møsvatn i Vinje, og tas videre gjennom Vemork, Notodden, og avslutningsvis i Langesund. I Skien skal vi også innom fengselet, der Prison Maniacs skal spille. Den digitale sendingen skal vise Telemarks kulturliv, og viser en god blanding av folkemusikk og blues – alt hva fylket har å by på.

Krisa har gitt økt kunnskap

– De tidligere streamingene vi har hatt har vært enormt populære. Rundt 7000–17 000 personer har fulgt med på sendingene. Det har vært kjempemoro å jobbe med, sier Forsberg.

Festivalsjefen forteller at de digitale sendingene har ført til ny kunnskap om produksjon av digitale konserter, filminnspilling og tekniske ferdigheter. Men det viktigste har vært rekrutteringen av yngre folk.

– Den yngre generasjonen har mye kunnskap om det digitale. Det at de yngre også har blitt glad i festivalen, er kjempeviktig for oss. Vi satser på å fortsette med digital produksjon etter koronakrisa er ferdig, det skjer ufattelig mye innen feltet, sier han.

Konsert med en humanitær side

Streamingen starter med en konferansier på Notodden teater som loser et lite publikum i salen nedover vassdraget. Konserten har også en humanitær side.

– Vårt ønske er å synliggjøre verdensarven vi har i Telemark. Noen sekvenser er allerede spilt inn, der annet foregår live med levende spel og folkedans. Prosjektet er et samarbeid med LO og 55 fagforeninger og forbund. I tillegg er det en innsamlingsaksjon for norsk folkehjelp, forteller Forsberg.

Istedenfor den årlige festivalen blir det heller en liten «bluesweekend».

– Vi ville gjøre noe for den lokale befolkningen, og mesteparten er allerede utsolgt, avslutter Forsberg.

Kommentarer til denne saken