Det sier leder av Tinneberget legesenter og den interkommunale legevakten, Ingrid Smeland. Hun er urolig for at mange later til å tro at faren er over. Det er den ikke. Ved legesenteret og legevakta vil det bli kjørt med strenge smitteverntiltak selv om det vil bli behandler noe flere pasienter og at noen flere slipper inn på venterommene hvor arealet nå er utvidet.

Ikke timebestilling

– Ettersom samfunnet åpner gradvis opp, øker sjansen igjen for smitte. De gode vanene med hygienen og avstand som vi har vært så flinke til de siste ukene, er fortsatt like viktige. På legesenteret sjekker vi alle pasientene som kommer inn, og har en egen avdeling for pasienter med luftveisplager. På hvert enkelt kontor, behandlingsrom og laboratoriet har vi strenge rutiner med vask av stoler, bord, benker og utstyr mellom hver pasient, sier Smeland.

– Det er fortsatt ikke anledning til å bestille timer over pasientskyen og vi fortsetter med telefon- og videokonsultasjoner for de pasientene som ikke vil eller kan komme til legesenteret, sier lege Anne Elisabeth Lysbakken.

Ikke full kapasitet

– Smitteverntiltakene tar tid, og fortsatt er vi ikke tilbake til full kapasitet. Vi prøver å hjelpe alle pasientene som tar kontakt, men vi er fortsatt nødt til å prioritere hvem som skal få komme inn på legetime og hvem som heller skal få en telefontime. Pasientene kan også be om en telefontime hvis de tror det holder for å få dem hjelpa de trenger. Da utsetter de ikke seg selv eller oss som jobber her for smitte, og vi reduserer sjansen for at eventuell smitte blir spredd videre, sier Smeland.

– Det er fortsatt slik at du ikke kan regne med å få fastlegen din. Vi er 11 leger og den 12. kommer 1. mai. Vi deler på oppgavene og har interne rutiner for å hindre mulig smittespredning. Det er ingen negative tilbakemeldinger på at pasienter ikke kommer til sin fastlege, sier lege Tobias Kalchreuter.

Noen kan vente

Eksempel på grupper som kan vente

Flere planlegger ferie i Norge, og da pleier flere å oppdage at de må fornye førerkortet. Trafikkstasjonen er fortsatt stengte, og de fleste førerkort er derfor automatisk forlenga med seks måneder. Hvis førerkortet går ut pga alder over 80 år, er førerkortet forlenga med tre måneder.


Nav betaler sykefraværet fra dag fire i arbeidsgiver perioden (de første 16 dagene av sykemeldinga). Det betyr at du ikke trenger sykemelding om du er hjemme fra jobb med påvist eller mistenkt korona-sykdom, men kan bruke egenmelding.

Ikke slipp opp

– Det er utrolig viktig at samfunnet ikke slipper opp selv om myndighetene har normalisert barnehage, småtrinnet og noe annet. Vi for vår del har nå tilgang til begge venterommene og øker da fra fire til 6–8 pasienter i venterommene samtidig. Dette er for å beskytte pasientene og de ansatte. Vi praktiserer strengt to meters avstand og håndhygiene og det bør hele samfunnet også gjøre, mener Ingrid Smeland.

De to legene og Smeland står sammen om den krystallklare beskjeden til alle: – Det er ikke tida for å slippe opp nå! Lev etter og med smittevernreglene!

– Og vi vil fortsatt ha økt bemanning på telefon, sier Smeland, som ber om forståelse for helt nødvendige tiltak for å redusere faren for smittespredning.

Les også dagens leder: Tar vi for lett på det?