Influensasesongen står for tur: – Vi anbefaler sterkt vaksine for alle i risikosonen i år

VIL VAKSINERE MANGE: Lege Mazri Kalaf, legesenterleder Ingrid Smeland og helsesekretær Linda Brenna er klar til å ta imot influensavaksinepasienter i uke 44 ved den lilla sideinngangen ved Tinneberget legesenter. Men først må det gjøres timeavtale på influensavaksine-telefonen i uke 43.

VIL VAKSINERE MANGE: Lege Mazri Kalaf, legesenterleder Ingrid Smeland og helsesekretær Linda Brenna er klar til å ta imot influensavaksinepasienter i uke 44 ved den lilla sideinngangen ved Tinneberget legesenter. Men først må det gjøres timeavtale på influensavaksine-telefonen i uke 43.

– I år er det ekstra viktig at alle som er i risikogruppen tar influensavaksinen, for det vil være veldig uheldig å få både korona og sesonginfluensa samtidig, sier smittevernlege i Notodden, Mie Jørgensen.

DEL

Det er bestilt flere doser influensavaksine enn normalt til Notodden, nettopp på grunn av den pågående pandemien. Innbyggerne i risikogruppen prioriteres først og anbefales å ta vaksinen i år.

Risikogruppene får først

– Vi ønsker at så mange som mulig skal vaksinere seg, spesielt dette året. I tillegg til at det er veldig uheldig å få begge virusene samtidig, vil det også være veldig belastende for helsevesenet å få mange influensapasienter i tillegg til koronapasientene. Ved å vaksinere i forkant har vi en mulighet til å forebygge det, forklarer kommuneoverlegen.

Med risikogrupper menes alle personer fra og med fylte 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide etter 12. svangerskapsuke, barn og voksne med kroniske sykdommer der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, samt helsepersonell med pasientkontakt.

– Her på Tinneberget legesenter blir samtlige ansatte vaksinert i disse dager, sier leder for det kommunale legekontoret, Ingrid Smeland.

Nye rutiner må følges

Frem til 1. desember vil kun personer i risikosonen bli vaksinert. Det har FHI bestemt nasjonalt. Alle andre pasienter som ønsker influensavaksine må vente til etter den datoen.

– På grunn av smittevern blir vaksineringsrutinene litt annerledes i år her på Tinneberget legesenter. Alle våre pasienter i risikogruppen må i løpet av uke 43 gjøre en timebestilling på telefon 907 19 987. Selve vaksineringen gjør vi i uke 44, forklarer Ingrid Smeland. For pasienter som har fastlege hos Sentrumslegene er det vaksinering tirsdag 13. oktober og torsdag 15. oktober uten timebestilling. Venting hos der skjer utendørs med dørvakt og alle må ha på munnbind.

Ved Tinneberget tas vaksinepasientene inn sideinngangen ut mot Kattekleiv. Og det er noen regler som må følges:

– Møt presis eller sitt og vent i bilen til riktig klokkeslett. Ta på lett tøy slik at vi enkelt får tilgang til overarmen. Vi anbefaler munnbind og det må pasienten ha med selv. Etter spriting av hender er det ikke lov å bruke mobilen sin. Og betaling gjøres med kort eller med en enkelt 50-lapp for dem som ikke har frikort og dermed gratis vaksine, opplyser helsesekretær Linda Brenna.

– Alle vil få spørsmål ved ankomst om luftveissymptomer, men hvis du opplever luftveis-symptomer mellom timebestilling og selge timen, så skal du bli hjemme og utebli fra avtalen. Etter vaksinering skal alle vente i 20 minutter før man kan reise – og vi vasker selvfølgelig lokalene før neste pulje tas inn, opplyser Smeland.

Andre må vente

– Vi håper det blir en stor andel av innbyggerne som er i risikosonen følger rådene og tar vaksinen i år. Vi tror det kan bli viktig, sier kommuneoverlege Mie Jørgensen, som stadig er i beredskap i tilfelle det skulle komme et større korona-utbrudd. Nå forberedes også en influensasesong som man aldri vet i forkant hvordan vil slå ut.

Dersom personer som ikke er i risikosonen ønsker influensavaksine, så må det gjøres etter 1. desember og avtales med fastlegen.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken