Det sier leder i Tinnsobanens Venner, Lise Wiik. Hun tar nå et kraftig oppgjør med statsråden og sats for at navlestrengen i verdensarven skal få plass i den nasjonale transportplanen som skal til høring rett over påske.
Bruker alle kanaler
– Det er mer enn skuffende at Hareide ikke fulgte opp sitt løfte han ga Arbeiderpartiets Sverre Myrli i Stortinget etter at Myrli tok opp Tinnosbanen i skriftlig spørsmål. Da sa Hareide at denne delen av verdensarven skulle med i Nasjonal Transportplan (NTP). Jeg har allerede kontaktet Sverre Myrli for å forfølge dette. Vi kan ikke sitte stille og vente på statsbudsjettet for 2022, vi må bokstavelig talt på banen i høringen som skjer 7. eller 8. april. Det er Myrlis råd – og slik blir det. Vi må i det minste få inn en forpliktende ordlyd i NTP som igjen vil kunne gi penger til vedlikehold av Tinnosbanen slik at den blir kjørbar som den var på fredningstidspunktet, sier Wik.
– I tillegg til Myrli tar jeg nå også kontakt med fylkesordfører Terje Riis Johansen som vil kunne stå sentralt i høringen når det gjelder innspill fra Vestfold og Telemark. Tinnosbanen bør etter min mening vær en av de viktige sakene for det nye storfylket. Videre vil jeg ta kontakt med leder samferdselsutvalget i fylket, Arve Høiberg, og medlemmene av Stortingets samferdselskomité med Frps Bård Hoksrud, SVs Arne Nævra og Høyres Solveig Sundbø Abrahamsen, sistnevnte bør med sitt partis regjeringsposisjon kunne bidra til at vi kan bli hørt, mener Lise Wiik, som selvsagt har med seg ordfører Gry Fuglestveit på laget.
Dokumentert forpliktelse
– Statsråden og regjeringen kan ikke løpe fra sitt ansvar for verdensarven vi ble tildelt av UNESCO 5. juli 2015. Regjeringen Stoltenberg søkte, regjeringen Solberg takket ja. Dette er en dokumentert forpliktelse de har påtatt seg og da løper man ikke fra et ansvar på denne måten, sier Lise Wiik, tydelig irritert.
– Det er flott at Bane NOR investerte penger i vedlikehold av bruer i 2020 og at det er foretatt noe opprydning langs linjene. Jeg har blitt fortalt at det skal brukes fem millioner på vedlikehold også i 2021, men det er langt fra nok. Vårt soleklare krav er at denne banen settes i stand slik at det kan kjøres tog på den igjen.
Får tilsyn i 2021
– Det at det ikke foreligger noen statlig strategi eller planer for denne delen av verdensarven, kan være alvorlig. I 2021 får vi et tilsyn fra UNESCO og da vil vi måtte si at denne banen bare forfaller og at Norge ikke innfrir sine forpliktelser. Det er av avgjørende betydning at vi lykkes med å få noe inn i Nasjonal Transportplan – aller helst penger, men i det minst en verbal forpliktelse. Nå er det null og det kan vi som vertsnasjon for verdens største industrielle verdensarv rett og slett ikke akseptere, sier Lise Wiik.
Verdensarvstatusen er et internasjonalt uttrykk for at den er ansett som viktig for menneskehetens forståelse av utviklingen av bærekraftig industriell utvikling, ifølge UNESCO.
– Det forteller med all tydelighet hvilket ansvar Norge har tatt på seg. Denne saken gir vi oss ikke på, sier lederen av venneforeningen for den historiske banen Sam Eyde fikk bygget i 1908–1909 og som ble åpnet av Kong Haakon 9. august 1909.
Kommentarer til denne saken