Helgesen forteller at det ligger haugevis med søppel og dupper i vannkanten rundt Heddalsvannet. -Selv om vi vet at dette ikke er en engangsjobb, så er det spesielt viktig å få opp all plasten som flyter i vannkanten, sier Helgesen. En ting er det som syns, noe annet er at denne plasten blir til mikroplast og ender blant annet i drikkevannskilden til Grenlandsregionen.

Torsdag er dagen

14. september er dagen. Da skal Notodden igjen ble renere og penere enn noen gang tidligere. Men for å klare det, trengs store og små for å plukke søppel.

Det startet som en utfordring fra Bravida-ansatt Jannicke Storås Kleiva i fjor. Kollegene i selskapet var ute med søppelsekk fra Tinfos-slippen til Nesøya Marina på Frivillighetsdagen, da Jannicke utfordret andre bedrifter til å gjøre det samme. Bandak tok utfordringen og snart var en ny bevegelse skapt.

1000 kilo søppel

Da «Notodden Rydder»-dagen gikk av stabelen for første gang i oktober i fjor hadde både skoler, organisasjoner, næringsliv og kommune sluttet seg til, og da innsatsen var ferdig, hadde 1000 kilo avfall blitt samlet inn.

Det tallet er aksjonskomiteen klare for å slå i år, men da trenger de hjelp, og håper at enda flere blant Notoddens 13 000 innbyggere blir med i år.

Notoddens Elias

Slepebåten Huldra er på mange måter Notoddens svar på redningsbåten Elias fra tegnefilmen av samme navn. Begge trår til der det trengs, og på torsdag trengs Huldra til å frakte søppelplukkere over Heddalsvannet. Huldra ble bygget på Slippen på Notodden i 1958 og ble brukt av Tinfosselskapene som både slepebåt og baksebåt. De kraftige fenderne forteller om en kraftkar som var like flink til å dra som til å dytte.

Kraftplugg

-Den er så sterk at det er helt sjukt, sier Helgesen. Motoren er på tett oppunder 200 hestekrefter og drar det meste, forteller han. Derfor ble den utlånt til både Fellesfløtningen og andre som måtte ha bruk for en kraftkar. De siste årene har den blitt overtatt av Notodden videregående skole. De har hatt full service på motoren og malt opp igjen deler av skroget.

-Vi kan ikke endre den vesentlig, for da ødelegger vi historikken bak båten, sier Helgesen som mener Huldra er den eneste båten av denne typen som fortsatt er i drift. Til daglig står den fortøyd i Småbåthavna i Tinnessandbukta