Høgskolen i Sørøst-Norge blir universitet

NY STATUS: Høgskolen i Sørøst-Norge døpes nå om til Universitetet i Sørøst-Norge.

NY STATUS: Høgskolen i Sørøst-Norge døpes nå om til Universitetet i Sørøst-Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Notodden har i dag blitt universitetsby. Mandag blir det fest.

DEL

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) har i dag fått status som universitet med det nye navnet Universitetet i Sørøst-Norge (USN), besluttet av Kongen i statsråd fredag 4. mai. USN er Norges tiende universitet. På nynorsk er navnet Universitetet i Søraust-Noreg og på engelsk University of South-Eastern Norway. USN har 18 000 studenter og campus åtte steder: Bø, Drammen, Kongsberg, Notodden, Porsgrunn, Rauland, Ringerike og Vestfold.

Mandag 7. mai er det feiring på alle campusene med norske flagg, boller og brus til studenter og ansatte, lover Jan-Henrik Kulberg, seniorrådgiver ved USN. Dekan Arild Hovland vil holde tale på campus Notodden. En egen fotovegg blir satt opp på hver campus, med det nye universitetets logo og navn.  Ansatte og studenter inviteres til å ta bilder med veggen som bakgrunn på denne historiske dagen.

Gir ekstra tyngde

– HSN har lagt ned stor innsats i arbeidet med å bli universitet. Jeg er sikker på at det nye universitetet vil gi samfunnet dyktige kandidater og viktig, ny kunnskap, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

ENDELIG JUBEL: Glade ansatte på det nye universitetet fikk nyheten av statsråd Iselin Nybø. Første rekke fv: rektor Petter Aasen, statsråd Iselin Nybø (V), prorektor Kristian Bogen, styreleder Rune Nilsen.

ENDELIG JUBEL: Glade ansatte på det nye universitetet fikk nyheten av statsråd Iselin Nybø. Første rekke fv: rektor Petter Aasen, statsråd Iselin Nybø (V), prorektor Kristian Bogen, styreleder Rune Nilsen. Foto:

– Høgskolen i Sørøst-Norge har brukt universitetssatsningen helt bevisst som et verktøy for å bli bedre. Det å bli universitet gir en ekstra tyngde, særlig internasjonalt. Jeg tror at Norge vil merke at vi nå har fått enda en institusjon som går fra høyskole til universitet. Men like viktig: Jeg tror regionen vil merke at de får en enda sterkere kunnskapsaktør som har stor betydning for utviklingen av arbeids- og samfunnslivet, sier Nybø. 

I ti år har utdanningsinstitusjonene - først alene og så sammen - arbeidet målrettet for å styrke kvaliteten i utdanning og forskning. Resultatet er at den sammenslåtte høgskolen nå innfrir de nasjonale kravene for å få universitetsstatus.

- En gledens dag

- Dette er en gledens dag for studenter og ansatte ved Universitetet i Sørøst-Norge. Universitetsstatus er et kvalitetsstempel. Vi vet at høy faglig kvalitet styrker vår attraktivt og dermed mulighetene for både å rekruttere gode studenter og medarbeidere og for å finne gode samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt, sier rektor Petter Aaasen.

Aasen er også opptatt av friheten en universitetsstatus gir.

-  Et universitet har full autonomi til å opprette og videreutvikle studietilbud på alle nivåer og fagområder. Det åpner for dynamikk og større fleksibilitet i utviklingen av egen studieportefølje, og gir dermed større mulighet til å utvikle studietilbud i tråd med samfunnets- og arbeidslivets behov, sier rektor Petter Aasen.

Artikkeltags