I Hjartdal vedtok kommunestyret å frede skolestrukturen ut 2015. Det betyr at samtlige skoler opprettholdes fram til da.

I Notodden vedtok politikerne å utsette behandlingen av skolestrukturen til mars 2013 for å gjøre nye utredninger. Kommunestyret er derimot delt omtrent på midten, og det skal ikke store endringene i stemmegivningen før opposisjonen vil får flertall.

For opposisjonen - bestående av Ap, SOL og Sp - er det minst spiselige å bygge en felles ungdomsskole, enten den kommer på Vannfronten, i Hydroparken eller andre steder. De ønsker en ny barne- og ungdomsskole på Sætre, og vil legge Hydro-alternativet dødt.

Videre ønsker de å opprettholde Heddal ungdomsskole og også barneskolestrukturen i Heddal, inntil man eventuelt får råd til å bygge en ny felles barneskole på Vidar.

Men selv om de fire borgerlige partiene sto samlet i går, er det hevet over tvil at det innad er delte meninger. KrF har tidligere trukket fram mulighetene for å overta statlige bygg på Sætre.

Også i Høyre og Frp har man representanter som ser andre løsninger, og som ikke nødvendigvis vil stemme med sine borgerlige samarbeidspartnere når det endelige valget skal tas.

Les også: Skole på Nesøya? Kjøper seg mer tid i skolesaken, Her er de 15 alternativene, Kan bli ny ungdomsskole

Mest dramatisk er det likevel i Sauherad, der kommunestyret i går vedtok å legge ned skolene på Hjuksebø, Nordagutu og Akkerhaugen, og allerede fra høsten 2013 samle alle barneskoleelevene på Gvarv.

Les også: Vil samles på Akkerhaugen, – Sauherad, et sant mareritt, – Min 5-åring skal ikke kjøre buss

- Vi sender ALDRI barna til Gvarv, - Skuffet, sinna og trist, - Hvorfor legger dere ned skolen vår?