- Faller noen uti dras de rett ned

Artikkelen er over 5 år gammel

- Dette er veldig skummelt. Skulle et barn falle ut i denne usikrede råka dras de rett ned til vanninntaket på 15-20 meters dyp.

DEL

Grunneier Jan Roar Teigen i Bondal har fått tilbakemelding fra flere bekymrede hytteeiere og skigåere etter at en råk dukket opp i isen ved Synken på Bonsvatn i forrige uke. I den lille råka som er vanskelig å oppdage før man er tett på suger en stor strømvirvel ned i dypet.

Skageraks ansvar

- Jeg tør ikke tenke på hva som vil skje dersom et barn hadde falt ut i, sier Teigen, som reagerer på at regulanten Skagerak Energi ikke følger bedre med og sikrer slike råker når de oppstår.

- Bonsvatn har vært regulert siden femtitallet, så det burde ikke være noe nytt for Skagerak Energi at dette skjer fra tid til annen. Det er fem år siden sist vi som grunneiere sa ifra om dårlig merking, men lite har skjedd. De har riktignok vært og merket innimellom, og da gjerne før skoleferier og ut mot våren, men i år har de ikke vært her. Dette er deres ansvar, og nå er det meget skummelt her oppe, advarer Teigen.

Livsfarlig

- Denne råka dukker som regel opp når det tappes kraftig ned. I år har de ikke tappet noe særlig tidligere i vinter, men den siste tiden har de satt i gang for fullt. Da blir det sirkulasjon i vannet over inntaket, sirkulasjonen tærer på isen og til sist går det gjerne hull. Det er forsåvidt bra at det går hull, for da ser man iallfall hvor det er uttrygt. Men før råka dukker opp har det jo vært livsfarlig å gå i området med kun få cm tynn is skjult av snø, sier Teigen.

- Nå er det ofte stor trafikk på isen både av skilløpere og isfiskere. Kjentfolk vet å styre unna området, men for ukjente kan det få fatale følger, legger han til.

- Jeg spør meg ofte hva som er forskjellen på dette inntaket og det som Hydro har på Møsvatn. På Møsvatn har Hydro sperret av rundt inntaket både sommer og vinter. På Bonsvatn har ikke Skagerak Energi gjort noe for å sikre området i vinter, beklager grunneier Teigen.

Vil vurdere tiltak

- Det er etablert en rekke tiltak for å hindre at folk ferdes i de farlige områdene. Det er skiltet flere steder, blant annet ved innfarten til området. Det er merket av på løypekart for området, og det ytes tilskudd til løypekjøring for å bidra til at ferdsel skjer på trygge områder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi i en kommentar til Telen. De vil nå se nøyere på forholdene i Bonsvatn:

- Vanligvis settes det ut ekstra merking i forbindelse med vinter- og påskeferie. Vi vil nå ta en titt på området omgående, for å se om situasjonen er slik at ekstra tiltak bør iverksettes, sier Omnes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken