Gå til sidens hovedinnhold

Her tar ingen ferie!

Artikkelen er over 2 år gammel

Ordinære studenter har kanskje ferie, men for elever med en drøm om å bli lærer, er det intensiv jobbing med matematikk som står på agendaen ved Universitet på Notodden i sommer

I 2016 kom det krav om karakter på minst 4 i Matematikk på lærerutdanning i Norge. Bjørn Lauritzen, professor ved USN Notodden og fagansvarlig for forkurset holder nå 4. året på rad et kurs i matematikk som skal hjelpe elever å komme inn på lærerstudiet. De 45 elevene jobber på flittig med matteoppgavene i på campus Notodden, for den første uken er alle samlet på samme sted.

Et flott tilbud

Oda (20) fra Kvitseid og Silje (19) fra Drammen er to av 45 elever på årets kurs.

– Jeg synes det er kjempebra at vi har muligheten til å få hjelp av gode fagfolk. Det er synd at så mange ikke kommer inn på grunnskole eller lektorutdanningen på grunn av en karakter, påpeker Silje, som ønsker å ta en master i Grunnskolelærer 1–7 trinn.

Det er nemlig slik at karakterkravet ikke bare gjelder for masterutdanninger med matematikk i studieløpet, men også for lektorutdanning i Norsk og Historie.

– Jeg føler denne regelen kunne trengt mer tid og fleksibilitet, for det kan hende at gode framtidige lærere i andre fag enn matte ikke får muligheten til å studere, legger Oda til. Hun vil gjerne kvalifisere seg til opptak som Grunnskolelærer 5–10 trinn.

(Saken fortsetter under bildet.)

Erfaren foreleser

Bjørn Lauritzen, som er professor og fagansvarlig for forkurset har også en delt mening om saken.

– Det er vanskelig å si hva som gjør at så mange elever sliter med matematikk. Det har blitt forsket på lenge, men de har aldri klart å finne en konkret årsak. Jeg mener det er viktig å få gode lærere ut i jobb, så jeg må påstå at karakterkravet er en positiv endring. Likevel er det verdt å merke seg fast i at det tilbys lektorutdanninger uten matte i undervisningsplanen, og der kreves det også minst 4 i matematikk, poengterer Bjørn, som sitter på over 20 års erfaring som lærer i videregående skole.

Underviser landet rundt

Resten av juli skal Bjørn sitte bak en PC-skjerm og holde forelesning til studenter via nett.

-Dette gjør det mulig for studenter å ta kurset uansett hvor de er i landet, noe som sikkert bidrar til at det er mange påmeldte på Notodden, for det er ikke alle kursene i landet som tilbyr undervisning på nett. I år er det 45 elever som skal prøve å bestå eksamen, og jeg håper selcfølgelig at så mange som mulig består, altså at de får karakter 4 eller over, legger Bjørn til med en forventningsfull tone.

I Porsgrunn, Horten og Drammen kan elever ta turen til studiestedet sitt for å se på forelesningen til Bjørn og få hjelp av assistenter.

 

Krevende og intensivt

– Statistikken viser at kurset er krevende, og det skal jeg ikke legge skjul på. Det å ta igjen 2 år med matematikk på 4 uker er ikke lett, men jeg gjør mitt aller beste for å gi elevene best mulig veiledning. De må jobbe hver dag, for her er mengdetrening nøkkelen. Noe som er unikt med kurset USN arrangerer, er at det er veldig fleksibelt og vi kan tilby veiledning på flere studiesteder, legger Bjørn til.

Statistikken på USN fra de tidligere årene viser til en stor strykprosent, men på en annen side så ser tallene bedre ut etter hvert år. Fra 2017 til 2018 gikk strykprosenten fra 72 % til 45 % og dermed besto over halvparten av elevene på Notodden i fjor.

Kommentarer til denne saken