Gå til sidens hovedinnhold

Her kommer vannet farlig fort til badeplassen - se videoen

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er fullt forståelig at ungdom liker å bade i kulpene, men det er faktisk farlig, sier HMS-leder for Hydro Energi i Telemark og advarer. Se video lenger ned i artikkelen.

Fredag ble demningen ved Svelgfoss åpnet halvveis for å teste hvor fort vannet vil komme nedover elveløpet. Denne gang ble demningen åpnet bare halvveis som tilsvarer 65 kubikk i sekunder med vann. Dersom begge aggregatene ved sammen skulle slå seg av ved en feil, åpnes alle slusene ved demningen automatisk og da slippes det dobbelt så mye vann – altså mer enn 130 kubikk i sekundet.

Testet vannmengdene

– Det ser rolig og idyllisk ut her nå, men hvis demningen åpnes automatisk på grunn av slike feil, så kommer det en voldsom strøm av iskaldt vann nedover her – og det vi er redde for er selvfølgelig at ikke barn og ungdom skal rekke å komme seg i sikkerhet før vannet treffer, forklarer Andersen, som filmet da vannet kom ned mot Lienfossbrua fredag formiddag.

Bildet nedenfor viser vannmengden i elva etter slippet. Det skiller seg ganske mye fra de kulpene mange ungdom har blitt vant til å bade i.

– Vannet blir jo selvfølgelig fortere varmt i disse kulpene, så det er ikke rart at det er fristende å bade her, men det er en god grunn til at det står advarselsskilt på alle kanter her. Vi plikter å advare og opplyse om hvor farlig det er, men vi kan ikke nekte noen å bade her. Likevel synes vi det er viktig at folk ser med egne øyne hvor fort vannet kommer her. Og dette var altså bare med halve demningen åpen, minner HMS-lederen om.

Kan tas av strømmen

Han skulle gjerne sagt at det er fritt frem å bade i kulpene i Tinnåa hele sommeren – og hvis demningen ble bare manuelt styrt, så kunne det til en viss grad latt seg gjøre ved at de satte ut vakter ved Lienfossbrua når demningen måtte åpnes manuelt for å regulere vannmagasinene.

Men demningene fungerer slik at dersom det skjer en teknisk feil i kraftverkene, som gjør at ett eller flere aggregat stopper, så åpnes slusene automatisk i dammene for å ta unna vannet som kommer fra Møsvatn og Tinnsjøen. Det kan ingen forutse når skjer – og da er det fare på ferde. Skrekken er at noen tas av strømmen og feies nedover elva i vannmassene.

– Det finnes ingen varslingsløsning med sirener eller liknende da, som kunne varslet her nede når vannet slippes, slik at alle kom seg i sikkerhet i god tid – slik at ungdommene kunne fått bruke kulpene som badeplass?

– Jo det har blitt vurdert – og vi har brukt luftvernsirener langs Måna i Tinn av samme grunn. Problemet er bare at disse driftstoppene i kraftverket kan like godt skje midt på natta som på dagtid – og da vekkes hele bydelen av disse hornene. Derfor ble de kuttet ut i Tinn.

Ikke bare fjellvann

Også beredskapsledelsen i Notodden kommune er bekymret for at det skal skje en ulykke ved kulpene.

– Folk kan nok ikke forestille seg den farten vannet kommer i nedover her når demningen åpnes. Og faren er selvfølgelig at det skjer automatisk noen ganger. Folk tenker nok heller ikke over at noe av vannet som sildrer nedover her og legger seg i kulpene er avsig fra den gamle fyllinga på Svelgfoss – og det er ikke akkurat reint og friskt vann som egner seg for bading, sier Tore Hagen, beredskapskoordinator i Notodden kommune.

Hagen ber alle som bruker kulpene om å heller benytte seg av de andre gode badestedene som finnes i Notodden, enten det er Bystranda, Tinnemyra, Follsjå eller Linstå for eksempel.

Kommentarer til denne saken