Dyrk ditt eget apotek

 Einer egner seg som balkongpynt vinterstid, men har også antiseptiske og urindrivende egenskaper. Kristin Skoglund som driver Urteklinikken forteller at både bær og nåler kan brukes.

Einer egner seg som balkongpynt vinterstid, men har også antiseptiske og urindrivende egenskaper. Kristin Skoglund som driver Urteklinikken forteller at både bær og nåler kan brukes. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Planter i hjemmet kan bidra til både trivsel, sterkt immunforsvar og god fordøyelse.

DEL

Visste du at grønne krydderurter er bra for fordøyelsessystemet og pusteorganene? At Rosmarin er varmende og at peppermynte kan hjelpe mot hoste?

Kanskje er plantene dine ditt nærmeste apotek? Det mener urteeksperter som vi har snakket med.

– De fleste nordmenn er ikke så opptatt av hva planter kan brukes til, men har dem mest til pynt, sier Kristin Skoglund som driver Urteklinikken i Ytre Enebakk.

Hun er utdannet både som blomsterdekoratør, aromaterapeut og phytoterapeut. Phytoterapi er læren om plantenes terapeutiske virkning i kroppen.

Beroligende urt

– Urtemedisin var jo engang den legekunsten man hadde, forteller Skoglund, som selv har medisinplanter i både hus og hage.

– Her har jeg skvallerkål. Og her johannesurt, som er både beroligende og virushemmende.

– Og der borte har jeg humle. Den plukker jeg konglene av nå om høsten, og tørker dem for å bruke i te, forklarer hun og viser rundt blant høstens siste vekster i hagen.

Krydder og medisin

Selv om plantesesongen definitivt er på hell, finnes det også muligheter for et apotek i vekst innendørs.

– Innendørs er det særlig krydderurtene som er aktuelle. Her er det bare å spise av hjertens lyst, de er jo også gode på smak. Generelt kan man si at alle grønne krydderurter bra for fordøyelsessystemet og pusteorganene, sier Skoglund.

– Selv om det selvfølgelig varier litt nøyaktig hvilke plager de er bra for.

Blant de gode valgene på kjøkkenbenken nevner hun blant annet rosmarin.

– Rosmarin er en må-ha-urt. Den fremmer sirkulasjonen og virker rensende. Og nå som det går mot høst, er det et stort pluss at den er veldig varmende, tipser hun.

– Mens peppermynte på den andre siden er kjølende og svalende, og skal virke godt mot hoste og forkjølelse, forklarer hun.

Trenger ikke dyrke fram selv

Du trenger ikke ha dårlig samvittighet hvis du ikke dyrker fram urtene selv.

– De du kjøper i dagligvareforretningene, er mye bedre enn ingenting. Det er viktig at man ikke lar være å spise ting bare fordi man er redd det ikke er godt nok. Noen virkestoffer vil det alltid være, mener Skoglund.

Det letteste er å få i seg urtene ved å bruke dem som te eller krydder.

– Til te tar du 1-2 teskjeer tørkede urter i en kopp med varmt vann, og lar det trekke 10-15 minutter, som man så drikker 3-4 ganger om dagen. Det hjelper lite å drikke én kopp te, du må drikke jevnt og trutt, sier Skoglund. 

Hun klargjør en kopp med varmende chili, beroligende humle, løvetann for urinveiene, rooibos for antioksidantinnholdet og sitron for å gjenopprette basebalansen i kroppen.

Plante for huden

– Aloe vera bør finnes i ethvert hjem, mener Rolv Hjelmstad.

Han driver Urtekilden, et frittstående informasjons- og kompetansesenter for urtemedisin. Hjelmstad har blant annet laget et nettleksikon med faktasider om mer enn 400 medisinplanter.

– Geleen i Aloe vera er veldig bra på brannsår og til bruk i annen sårbehandling. Mange har medisinplanter i hus eller hage, men vet ikke hvordan de skal bruke dem, sier han.

Mange vet heller ikke hva en medisinplante er. Noe som ikke er så rart, siden ordet ikke har en klar definisjon.

– En medisinplante er rett og slett en plante som har gunstige effekter på helsen. En medisinplante kan også være en krydderurt. Bruken avgjør hva som er hva, forklarer Hjelmstad.

Omdiskutert som medisin

Om slike urter i det hele tatt kan brukes som medisin, er også omdiskutert.

Mange av virkningene er ikke vitenskapelig bevist på en måte som er akseptert innen moderne medisin, så her er det opp til hver enkelt hva de ønsker å tro.

Er du blant de troende, kan du også få urtene i pilleform. Det er et lettvint alternativ for deg som er for mye bortreist til å holde liv i urtene i vinduskarmen.

– Ingenting er like bra som å spise naturlig. Men i piller er virkestoffene mer konsentrert. Du skal spise mye løvetann for å komme opp på samme nivå som du finner i en pille, påpeker Skoglund.


 

Artikkeltags