Gå til sidens hovedinnhold

Ridder av 1. klasse av St. Olav Orden

Artikkelen er over 6 år gammel

Sigmund Groven (69) ble slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olav Orden. Groven er den første fra Notodden med denne kongelige utmerkelsen.

Det var fylkesmann Kari Nordheim Larsen som tildelte Groven utmerkelsen besluttet av Slottet under en høytidelig tilstelning i Heddal Låvekyrkje. 80 fra familie, venner og kolleger var til stede under høytideligheten.

En norsk «ambassadør»

Norheim Larsen trakk fram Grovens virke som komponist og musiker i sin tale på vegne av Kongen til Groven.

Hans kunstneriske verdier, hans formidlingsevne og vennlighet ble blant nevnt i en tale som også omhandlet hans verdifulle menneskelige sider.

Groven hadde sin første radiokonsert i 1965 og har markert Norge som en flott ambassadør med musikk og komposisjoner verden over. Groven har kompnert om lag 350 musikkstykker, gar deltatt på 250 plateinnspillinger og har gitt ut 27 plater.

 

Sterkt og levende

Utnevnelsen til Ridder av 1. klasse kommer etter innstilling fra Vidar Gundersen i Norsk Munnspillforum:

– Sigmund Grovens betydning for den allmenne norske folkesjelen er meget sterk og levende. Han har vært, og er fortsatt, en meget flott ambassadør både nasjonalt og internasjonaltfor Norge, norsk musikk og kultur.

Varmt menneske

Sigmund Groven tildeles Kongelig påskjønnelse for sin særdeles store betydning nasjonalt og internasjonalt, for sitt store engasjement, sin entusiasme og personlighet, samt for sine inkluderende, menneskelige egenskaper preget av omtanke og varme for de han møter, poengterer Vidar Gundersen.

Stort virkefelt

Groven var styremedlem i NOPA (Forening for norske komponister og tekstforfattere) 1986–99 og i TONO (Norsk selskap for forvaltning av fremføringsrettigheter til musikk) 1987–97. Han var ordfører i TONOs representantskap 1997–2006. Flere ganger har han sittet i juryen under World Harmonica Festival.

Groven har mottatt en rekke priser og utmerkelser, bl.a. “Årets verk – musikk” fra NOPA 1984 og 1989, Telemark fylkeskommunes kulturpris 1995, ærespris fra Fond for utøvende kunstnere 1996, Oslo bys kulturstipend 2004 og Storegutprisen 2006. Han ble æresmedlem i Norsk Munnspillforum 1994, i NOPA 2002 og æresborger av Texas 1991.

Konsert søndag

Arrangementet i Låvekykja i dag er lukket, men allerede søndag kan lokalsamfunnet møte Sigmund Groven i en åpen konsert i Telemarksgalleriet i anledning Norsk Munnspillforums seminar på Notodden denne

Les mer om overrekkelsen i morgendagens papirutgave.

Kommentarer til denne saken