Prosessen er i gang

På utlån: En eneste gang har Brugdebenken vært utlånt til «hjemstedet» Heddal stavkyrkje. Det var noen få dager i 2007, under strenge sikkerhetstiltak. På bildet fra 2007 daværende leder for omvisertenesta Berit Lindheim, daværende ordfører Lise Wiik og ildsjef Halvor Sem.

På utlån: En eneste gang har Brugdebenken vært utlånt til «hjemstedet» Heddal stavkyrkje. Det var noen få dager i 2007, under strenge sikkerhetstiltak. På bildet fra 2007 daværende leder for omvisertenesta Berit Lindheim, daværende ordfører Lise Wiik og ildsjef Halvor Sem.

Artikkelen er over 2 år gammel

Prosessen er i gang. En gjeng ildsjeler i Heddal er i gang med å få reist «flere hundre tusen» kroner for å få laget en historisk korrekt kopi av Brugdebenken fra 1250 – som en gang hadde sin faste plass i Heddal stavkyrkje.

DEL

I dag står den på Norsk Folkemuseum, sammen med Klokkarpulten, også fra Heddal og fra samme tid. Der har de to klenodiene vært siden slutten av 1800-tallet. Bare Bispestolen står igjen i Heddal av de tre møblene, trolig fra rundt 1250 – og sammen utgjorde de tre møblene et lite «møblement» – som også i utskjæringene fortalte det førkristne sagnet om Sigurd Fåvnesbane og Brynhild.

Det har i flere tiår vært et lokalt ønske om å få de tre møblene gjenforent i Heddal, men det har vist seg umulig. Derfor kopier. (Se undersak).

Kan bli turistmagnet

Og kopien skal etter planen lages for hånd, med verktøy slik man tror de hadde i middelalderen, i et grindverksbygg, åpent for publikum – på plenen mellom stavkyrkja og låvekyrkja i Heddal sommeren 2018, forteller Halvor Sem, en av ildsjelene bak prosjektet.

Han tror dette prosjektet kan bli en stor turistmagnet for stavkyrkjeområdet.

Er godkjent

Kontakten med treskjærer Boni Wiik i Treskjærerverkstedet AS på Fornebu er allerede opprettet. Og sammen med ildsjelene Sem, Jon Mælandsmo og Anders Kvåle Rue har treskjæreren nylig besøkt kirken, området – og også Tinnoset Sag for å finne furu-emner som er store nok og gode nok til å sette i gang.

Foreløpig har de ikke funnet gode nok emner – men både ildsjel Sem og treskjærer Wiik tror det vil gå i orden – selv om man her snakker om stokker med en diameter på 50 centimeter.

Er godkjent

Både Riksantikvaren og biskopen i Agder har godkjent prosjektet og Wiiks arbeidsplaner forteller Sem. Soknerådet i Heddal har sagt ja – og også bevilget en egenandel til formålet, opplyser Halvor Sem.

– Vi må få inn hele stokken, kløyve den, og så økse det til fra midten – alt foran publikum. Det er planen, forklarer Wiik.

Den endelig kontrakten med treskjæreren er ennå ikke undertegnet, men Sem regner altså med at vi her snakker om «flere hundre tusen kroner» i totalkostnader.

Ble gitt av Kongen

Brugdebenken og Klokkarpulten ble i sin tid gitt til Norsk Folkemuseum av den daværende Kong Oscar II da museet ble opprettet – med klausul om at de to møblene aldri skal gis til en tredjepart. Det er en av grunnene til at det har vist seg umulig å få de to klenodiene tilbakeført til Heddal stavkyrkje.

– Det har blitt prøvd flere ganger å få de tilbake. På 1920-tallet, på 1950-tallet i forbindelse med restaureringen den gangen, og nå sist av meg selv og Olav Sem, mens han fortsatt levde. Det har vist seg umulig å få de tilbake. Derfor kopier, forklarer ildsjel Halvor Sem.

– De to møblene sto i alle år i magasin. Kanskje var det oppmerksomheten fra Olav og meg selv som førte til at museet ble klar over den unike historiske betydningen disse møblene har. Nå står de i hvert fall utstilt i glassmonter på Folkemuseet, tilgjengelig for det vanlige publikum, forteller Halvor Sem.

Det var altså Ole Halvorsen Sem Haave, den siste private eieren av Heddal stavkyrkje, som i 1872 forærte Kong Oscar II disse klenodiene da Kongen besøkte Heddal, forklarer Sem. Kongen ga de altså videre til det da helt nye Norsk Folkemuseum et tiår senere, med klausul om at de aldri må gis videre.

I 2007 ble de imidlertid lånt bort noen får dager til Heddal stavkyrkje, under sterke sikkerhetstiltak.

Artikkeltags